Elektronikus tagdíjbevallás a magánnyugdíjpénztáraknál

forrás Prim Online, 2004. december 13. 16:10
Az Országgyűlés döntése alapján 2005. január 1-jétől a magánnyugdíjpénztárakba bevallók köre az interneten keresztül elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva küldheti be tagdíjbevallását.
A NetLock Kft. mérföldkőnek tekinti a döntést, amely az elektronikus adóbevallás és -számlázás lehetősége után a harmadik fontos állomása az elektronikus ügyintézésnek. A lassú és sok ügyféloldali hibával terhelt papíralapú ügyintézés elektronikus formába való átültetésével a magánnyugdíjpénztárak tetemes mennyiségű energiát és munkaerőforrást, a tagdíjbevallók pedig akár 200 000 forintot is megtakaríthatnak évente. A törvény új rendelkezései szerint a magánnyugdíjpénztárak 2005. január 1-ig kötelesek kialakítani az elektronikus tagdíjbevallás zavartalan működéséhez szükséges feltételeket. A bevallások fogadásához szükséges szoftvereket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2004. november 1-ig a pénztárak rendelkezésére bocsátotta.

Az új módszer alkalmazásával nincs szükség többé arra, hogy a tagdíjbevallók bevallásaikat egyenként floppyra mentve vagy papírt kitöltve juttassák el a magánnyugdíjpénztáraknak, hanem közvetlenül, interneten keresztül is benyújthatják azokat. "Mindezzel nemcsak időt, hanem pénzt is megtakarítanak, mivel ezentúl nem kell postaköltséget fizetni. Az így elküldött bevallásokat elektronikus formában kell tárolni, tehát a tárolási költségek is minimálisra csökkennek, nem beszélve a papír, illetve a nyomtatás megszűnéséről." - mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

A magánnyugdíjpénztárakhoz benyújtott tagdíjbevallások elektronikus formába való átültetése nagy kihívást jelent a hitelesítésszolgáltató vállalatoknak, amelyek a PSZÁF által előírt elektronikus aláírásokat és az időbélyegzést szolgáltatják az elektronikus tagdíjbevallásokhoz. A NetLock Kft. szerint az áttérés jelentős mozzanata az elektronikus ügyvitelnek, mivel kibővíti az elektronikus bevallások körét és lehetővé teszi a szolgáltatók piaci alapon történő kiválasztását. "A NetLock Kft. felkészült arra, hogy tanácsadási és rendszerintegrációs szolgáltatása keretében segítséget nyújtson a pénztáraknak a 2005. január 1-től történő zavartalan működés biztosítására" - mondta Rózsahegyi Zsolt.

A NetLock Kft. a tagdíjbevallók számára egy speciálisan kedvező árú, minden szükséges elemet tartalmazó ún. NyugDíjcsomagot állított össze, amelynek megvásárlásával a bevallók nyugdíjpénztári bevallásukat már elektronikusan intézhetik.
Kulcsszavak: NetLock

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50