300 Mbps szélessávú átvitel és mobilkapcsolat WiMAX MAN-okon át?

Zsadányi Pál, 2005. január 24. 11:20
A rádiós IP hálózatok legújabban feltámadó változata, a WiMAX, ami regionális vagy városi méretű (MAN) hálózatok megvalósítására is alkalmas, egyre nagyobb teret foglal. Újabban a széles sávú tartomány sebességadatait is ostromolja. Ezt mutatja egy 300 Mbps sebességű MAN-hálózatról szóló hír. Emellett a mobilkommunikációs zónában is támad.
Orthogon Systems 300 Mbps MAN

A 300 Mbps sebességű városi méretű hálózatot az Orthogon System (OS) cég valósította meg. A pont-pont megoldású MAN kapcsolat az OS Spectra nevet kapta. A korábban kidolgozott, OS Gemini, rövidebb távolságra tervezett, de szintén pont-pont típusú széles sávú szolgáltatásukat már régóta üzemeltetik. Partnereik kis és közepes cégek, valamint oktatási és egészségügyi intézmények, amelyeknél ezek a nagyobb távolságú összeköttetések kritikusan fontosak, a széles sávú hozzáféréssel együtt.

A Gemini 33 Mbps sebességet akár 200 km-nyi távolságon át is képes biztosítani, addig a 40-50 km-nyi távolság áthidalására alkalmas WiMAX protokollos Spectra 300-al Mbps Ethernet kapcsolat is elérhető. A szórt spektrumú rendszer másodpercenként 400-szor átvizsgálja a 2,5 GHz-es sávtartományt a legkevesebb zavarral terhelt frekvenciák megkeresése végett, és úgy irányítja az adást, hogy az összeköttetés a lehető legbiztonságosabb legyen.

Az adatvédelem terén, minden jelenleg ismert technológiát felhasználnak a biztonság fokozására. Használhatók virtuális hálózatok (VPN), kódolók, tűzfalak és szűrők. VoIP-vel – természetesen – telefonálni is lehet rajta.

Mobil WiMAX

Miközben már több morzsafejlesztő, 2005-re ígért, WiMAX áramköre itt van, már a 2006. évben elérendő célokat keresik. Határozott jele van annak, hogy a mobil kommunikációs eszközök végponttól-végpontig IP-hálózati összekapcsolásának a kiterjesztéseként a mobil eszközök (telefonok és PDA-k) meghódítását tűzték ki célul. Azok bekapcsolása a WiMAX arénába, ismét a telekommunikációs ipar jelentős átrendeződését okozhatja. Jelentős konkurenciát képezve az xDSL digitális vonali és a kábeles szélessávú szolgáltatásoknak. A WiMAX Forum lelkes hívei mindenesetre erről álmodoznak. A fixen telepíthető WiMAX eszközök szabványainak a megszilárdulásával ez várható volt.

Hogy ez nem csak fantázia szüleménye, azt az Intel legújabb partneri szerződése húzza alá a kínai ZiMAX, shencheni céggel, amelynek már a neve is sugallja a cég céljait. A szolgáltatásuk kiépítéséhez az Intel Rosedale morzsáját akarják használni, és Shenchenen kívül Sanghajban, Kína más részein, Dél-Ázsiában, Kelet-Európában, sőt, San-Diegoban is létesítenek WiMAX hálózatokat. Az Intel nagyon bízik a Rosedale alapú technológiájának a sikerében, és ezzel a WiMAX-ot 2006. végére integrálja a Centrino rádiós morzsakészletébe, ami 2007-ben lesz tömegesen elérhető. A fejlesztés kritikus pontja, hogy a WiMAX szabvány még mindig túl sok (mintegy 20) alternatívát tartalmaz, amit a WiMAX Forumnak sürgősen szűkítenie kellene. A mobil alkalmazások azonnal fölvetik a nemzetközi WiMAX roaming problematikáját is a 2,5 Ghz-es sávban. A kínai állam már hajlandóságot mutat 2,5 GHz-es WiMAX sávot kijelölni, de egy 3,5 GHz-es frekvenciablokk kijelölésében is bizakodnak, mert mindegyik kínai operátornak van 3,5 GHzes licence, ami ipari zajoktól mentesebb sáv.

Ahol a 3G kifut a szuszból


Hol lehet szerepe a mobil WiMAX-nak? Ahol a 3G sávszélessége eltörpül a letöltendő bithalmazhoz képest. Márpedig egyre több olyan szolgáltatás indul, ami nem spórol a letöltendő bitekkel. Ilyenek például a környezetfüggő információ szolgáltatások, olykor részletes térképekkel körítve. Ezek eszik a sávszélességet.

További részletek az idézett cikkekben.

Kulcsszavak: WiMax

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36