Lehet majd mobiltelefont használni az új Airbus óriásgépen

Milkovits Gábor, 2005. február 16. 22:00
Az Airbus bejelentette, hogy tervei szerint mobiltelefonos, illetve vezeték nélküli internetes szolgáltatás is igénybe vehető lesz új óriásgépén, az A 380-ason.
Az Airbus erről szóló megállapodást kötött a genfi székhelyű OnAir céggel, amely egy az európai repülőgépgyártó és a holland SITA informatikai cég által nemrégiben létrehozott vegyes vállalat. A tervek szerint a roaming szolgáltatásokra előfizető mobiltulajdonosok a repülőgépre szerelt GSM technológiájú jeladóállomáson keresztül bonyolíthatnak majd telefonhívásokat a levegőből a hosszabb légi utak során. Maga az OnAir tervei szerint versenyképes, 2 és 2,50 dollár közötti percdíjakat számítana fel a szolgáltatásért, míg egy sms 50 centbe kerülne. Ezen kívül a WiFi-képes noteszgépekkel rendelkező utasok széles sávon internetezhetnek majd a repülőkről - az egyszerűbb, e-mailezést magában foglaló szolgáltatás 15, az összetettebb pedig 30 dollárba kerülne egy repülőút alkalmával.

Korábban sok technikai akadály állt a repülőgépen való telefonálás útjában, az OnAir illetékese szerint azonban sikerült kiküszöbölniük azt a problémát, hogy a készülékek használata esetlegesen megzavarhatná a gépek műszereit. Ettől függetlenül az ilyen szolgáltatás beindítása korántsem problémamentes - az OnAir-nek még be kell szereznie az illetékes szakhatósági engedélyeket Európában és a tengerentúlon egyaránt. Utóbbi nehezebbnek ígérkezik: az amerikai Szövetségi Távközlési Hatóság (FCC) attól tart, hogy a levegőben történő mobiltelefonálás megzavarhatja a földi hálózatokat. Az FCC jelenleg egy hatástanulmányt végeztet ezzel kapcsolatban, amelynek eredménye csak valamikor jövőre várható. Az idő persze egyelőre nem nagyon sürget, hiszen még azt sem lehet tudni, hogy maguk az Airbus óriásgépek mikor állnak majd forgalomba. Az OnAir-nek emellett a légitársaságokat is érdekeltté kell tennie a részvételben, ám az erre irányuló tárgyalásokról egyelőre semmilyen konkrét információ nem áll rendelkezésre.

Légi internetes szolgáltatás már létezik a piacon: a Boeing által támogatott Connexion több nagy légitársaság, többek között a Lufthansa és a SAS egyes hosszú távú Boeing járatain kínál szélessávú WLAN internetezési lehetőséget az utasoknak. A Connexion keretében 30 perces internethasználat 9,95 - 29,95 dollár közötti összegbe kerül.
Kulcsszavak: repülőgép mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50