Uniós igényeknek megfelelő, internetes környezetnevelői képzés Magyarországon

forrás Prim Online, 2005. március 18. 18:40
A Miskolci Digitális Közösségi Központ elindította az európai uniós elvárásoknak megfelelő, internet alapú környezetnevelői tréning programját.

A 2002 decemberében megnyílt központ legújabb, országos jelentőségű kezdeményezése a HP Magyarország és a Miskolci Egyetem (ME) közreműködésével valósult meg. A központ több, az egyetem működéséhez kapcsolt, a tágabb közösséget szolgáló és a környezeti nevelés céljaihoz illeszkedő programot szervez és bonyolít. A 2004-ben indult környezetnevelői tréning is ebbe illeszkedik. A három hónapos kurzus középiskolai tanárokat készít fel arra, hogy korszerű és friss környezetvédelmi ismereteket adhassanak át diákjaiknak, valamint bekapcsolódhassanak az akkreditálás alatt lévő Környezetmérnök asszisztens képzésbe.

A Miskolci Digitális Közösségi Központ a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara által működtetett szervezet, informatikai eszközparkját a HP biztosítja és fejleszti a kezdetektől fogva. A mintegy 40 millió forint értékű informatikai eszközadomány asztali, hordozható és kézi számítógépekből, szerverekből, munkaállomásokból, projektorokból és nyomtatókból áll. A Miskolci Digitális Közösségi Központ - a közép-európai régiót egyedüli szervezetként képviselve - bekapcsolódik a HP anyavállalat által a világ több pontján (USA, Írország, Dél-Afrika, Ghána, Franciaország) létesített központok hálózatába. Az Egyesült Államokban, 2000 áprilisában indult HP Digitális Falu és Közösségi Központ program a HP tágabb, a digitális szakadék áthidalására irányuló erőfeszítéseinek, az úgynevezett "e-inclusion" kezdeményezésnek része. A Miskolci Központ Európában harmadikként, a világon pedig hatodikként létesült ilyen célkitűzéssel. A HP jövőképe szerint Földünk minden lakója részesülhet az új digitális korszak társadalmi és gazdasági előnyeiben. A magyarországi központ például internetes tanfolyamokat szervez "Senior.net" program névvel a Miskolci Egyetem nyugdíjas kollegái számára.

A HP digitális közösségi központjai a világon mindenütt az információtechnológia modernizációs eszközként történő hasznosításának a szolgálatában állnak.

"A HP Digitális Közösség koncepcióját a régióban elsőként Miskolcon tudtuk meghonosítani. A projekt indulása óta folyamatosan dolgozunk a tartalom fejlesztésén, élő kapcsolatot kialakítva az ország egyik legjelentősebb egyetemével. Miskolc városa és az egyetem jó választásnak bizonyult, hiszen kezdettől fogva példátlan nyitottságot és tenni akarást tapasztaltunk a projekt során" - világította meg a helyszínválasztás hátterét Dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója.

A Miskolci Digitális Közösségi Központ Környezetnevelői tréning programja középiskolás tanárok felkészítését tűzte ki célul. A továbbképzés internet alapú, távoktatási rendszerben történik, amelyet terepi képzés egészít ki. Az első három hónapos kurzus négy vidéki középiskola tanárainak részvételével 2005 februárjában indult. A program magában foglalja a hulladékgazdálkodás, a vízgazdálkodás, a technológia és az innováció területeit. A terepi gyakorlatokat a Miskolci Egyetem és a Kassai Egyetem közös oktatási bázisán, Telkibányán végzik a tanárok.

A környezetnevelői tréning programnak megkülönböztetett jelentőséget tulajdonít az a tény, hogy az akkreditálás alatt lévő, környezetmérnök asszisztens felsőfokú szakképzéshez kapcsolódik. A Miskolci Egyetem és a Veszprémi Egyetem által közösen fejlesztett, az ország több szakközépiskolájában indítandó új, kétéves képzési program tervezett indulása 2005. szeptember elsejére tehető. A képzés célja, hogy a középiskolákban olyan felsőfokú szakképzés valósuljon meg, amely az egyetemi képzést előkészíti, továbbá gyakorlatorientált környezetvédelmi szakembereket nevel. A két egyetem vállalja a képzés koordinálását, az oktatók továbbképzését, és azt, hogy a tényleges oktatás az erre a célra kijelölt középiskolákban zajlik. A környezetmérnök asszisztensként végző diákokra azoknál a kármentesítési, környezettechnológiai programoknál van szükség, amelyeket Magyarország az EU csatlakozást követően 2015-ig teljesítendő kötelezettségként vállalt, mintegy 2000 milliárd forint becsült összes költséggel. A programok megvalósítása - részben az előcsatlakozási, részben a strukturális alapok keretei között - már elkezdődtek. A környezetmérnök asszisztensek olyan, a korábbi technikusi szintnek megfelelő szakemberek, akikre a munkák alsó szintű irányítása, illetve biztos szaktudást igénylő gyakorlati feladatok végrehajtása hárul. Az asszisztensek felsőfokú szakképzését alapozza meg a környezetnevelői tréning program azzal, hogy felkészíti a középiskolai tanárokat az akkreditált képzésre. A tervezett környezetmérnök asszisztens képzés az egyetlen szakirányú képzés az országban, amely a bolognai folyamat által ismert felsőfokú szakképzés 3+2 éves rendszerébe is jól illeszkedik.

A környezetnevelői tréning programba bekapcsolódott középiskolák keresik azokat az újfajta oktatási és szakképzési programokat, amelyek révén piacképes szaktudású diákokat tudnak képezni az adott régióban. Így csökkentik a munkanélküliséget, valamint a környezetileg terhelt területek kármentesítéséhez megfelelő tudású szakembereket biztosítanak.

A fotón: Kovács Kálmán informatikai miniszter, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója és Besenyi Lajos, a Miskolci Egyetem rektora a programot bejelentő mai sajtótájékoztatón

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50