Az SAP a hazai felsőoktatás fejlődéséért

forrás Prim Online, 2005. március 22. 11:25
Az SAP Hungary Kft. és a felsőoktatási intézmények képviselői a 2005. március 19-én megrendezett workshop keretében megvizsgálták, hogyan segítheti az informatika a magyar felsőoktatás helytállását az egyre erősödő oktatási versenyben.
A legújabb információs és kommunikációs technológiák fejlődésével az oktatás is megváltozott. A felsőoktatási intézmények előtt álló kihívások sokrétűek: folyamataik bonyolultsági foka vetekszik a legnagyobb multinacionális cégekével, ugyanakkor elsődleges szerepük mégsem a gazdaságos működés biztosítása, hanem a lehető legmagasabb színvonalon képzett szakemberek kibocsátása. E feladat teljesítésének azonban elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági és tanulmányi folyamatok zökkenőmentes bonyolítása.

Ahhoz, hogy az Európai Unió a világ vezető tudásalapú gazdasága lehessen és az élethosszig tartó tanulás hazánkban is konkrét valósággá váljon, sürgősen növelni kell a humán erőforrásokra irányuló befektetések volumenét és hatékonyságát. Itthon helyi és kormányzati szinten is tesznek erőfeszítéseket az oktatási és képzési rendszereknek a tudás alapú társadalom és gazdaság igényei szerinti alakítása érdekében, mégis fontos erről beszélni, hiszen az SAP úgy látja, hogy ennek mértéke növelésre és jelenlegi üteme pedig gyorsításra szorul.

A workshop keretében a felsőoktatási intézmények rektorhelyettesei, gazdasági és informatikai vezetői az SAP szakértőinek segítségével megvitatták a pénzügyek, a HR, a tanulmányi rendszer, az e-learning, valamint az excellence centerek legfontosabb kérdéseit. Ezek után lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők kérdéseket tegyenek fel az SAP ajánlott megoldásaival kapcsolatban tapasztalatokkal rendelkező intézmények vezetőinek.

A workshop különös hangsúlyt helyezett a kormány által nemrégiben elfogadott új felsőoktatási törvényre, amely komoly előrelépést hozhat ezen a téren, hiszen feloldja az intézmények gazdasági kötöttségeit és szabadabb forrásgazdálkodást tesz lehetővé. A köztudottan nehéz pénzügyi helyzetben lévő intézmények működését ugyanis nem veszélyeztethetik anyagi okok.

Az SAP megoldáspalettája áttekinthető, világos architektúrában az alaptevékenységeket egységes platformra helyezve, a speciális rendszereket pedig egyértelműen definiált interfészeken keresztül illesztve egy hosszú távon fenntartható, finanszírozható, átlátható és könnyen kezelhető rendszer jön létre. Az SAP moduljai képesek a pénzügyi és ingatlangazdálkodási feladatok, a költségvetés, a kontrolling, a könyvelés, a beszerzések kezelésére, valamint jelentések készítésére. Az egyes felsőoktatási intézmények igényeinek megfelelően kialakított alkalmazás bevezetésénél alkalmazott projekt szemlélet átfogja a projekt előkészítését, a minőségbiztosítást, az értékelést, az oktatást, a karbantartást, valamint a bevezetést követő folyamatos értékelést és továbbfejlesztést is.

„Az SAP nagy hangsúlyt helyez a felsőoktatással kapcsolatos stratégiai együttműködésre” - nyilatkozta a Nagyszegi Péter, az SAP üzletágvezetője. „Ez az együttműködés azonban már nem csupán az intézmények folyamatainak racionalizálására korlátozódik, hiszen például a nemrégiben bejelentett SAP Labs szoftverfejlesztő központ révén az SAP komoly keresletet támaszt a magasan képzett, nyelveket beszélő friss diplomások iránt. Ennek a keresletnek a kielégítése, azaz a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő biztosítása pedig az egyetemek-főiskolák feladata.” – tette hozzá.

Kulcsszavak: k+f oktatás SAP-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50