Százmillió forintos nyereséggel zárt a Canon Hungária

forrás Prim Online, 2005. március 31. 08:08
A Canon Hungária Kft. 2004-es árbevétele meghaladta a 6 milliárd 173 millió forintot, a társaság nyeresége elérte a százmillió forintot (auditálás előtti adatok). A cég két üzletága közel egyenlő mértékben járult hozzá az összforgalomhoz: az üzleti megoldások és szolgáltatások értékesítéséből származott a bevételek 45%-a, lakossági piacon gazdára talált termékek értékesítése a bevétel 55%-át tette ki. A cég alkalmazottainak száma a 2003-as 60 főről a tavalyi év végére 64-re emelkedett.

A piaci igények változása és a termékpaletta átalakulása miatt előre látható volt, hogy a Canon Hungária két divíziójának fejlődési üteme eltérő lesz.

A Canon Business Solutions (CBS) divízió az üzleti szféra számára kínál megoldásokat. 2004-ben az irodai berendezések (nagyteljesítményű fekete-fehér és színes nyomtató-másolók, multifunkciós készülékek, dokumentum-menedzsment, nagyformátumú nyomtatók, papírértékesítés), szoftveres megoldások és szolgáltatások értékesítéséből származott a bevételek 45%-a.

A Canon Consumer Imaging (CCI) divízió elsősorban a kisirodai, lakossági felhasználásra fejlesztett termékeket forgalmazza, az ebből származó értékesítések a bevételek 55%-át adták. Ezen belül a fotó-videó (digitális és analóg fényképezőgépek, digitális videokamerák) ágazat 43%-kal, a perifériák (tintasugaras és lézernyomtatók, asztali multifunkciós eszközök, faxok, szkennerek) eladásai 12%-kal járultak az összbevételhez.

Piaci részesedések

A nyomtató-másológépek összesített értékesítésében regisztrált több mint 22%-os részesedésével a Canon változatlanul a hazai piac vezető márkája.

A piaci kereslet érezhetően a nagyobb teljesítményű (20-39 lap/perc) készülékek irányába tolódik – ebben a szegmensben a Canon 27%-kal megőrizte vezető helyét.

Folytatódott az analóg-digitális technológia váltása: 2003-ban még csak az értékesített irodai eszközök háromnegyedét tették ki a digitális készülékek – tavaly már több mint 90%-os volt ugyanez az arány. Változott a lapméret is: 2004-ben már az irodai felhasználásra vásárolt berendezések közel 70%-a tartozott az A3-as kategóriába – ez tendencia idén folytatódik.

Az 1-19 lap/perc teljesítményű, A4-es méretű dokumentumok előállítására alkalmas nyomtató-másoló készülékek értékesítésében a Canon 27%-os részesedéssel (a 2003-as évi részesedés 8%-os növelésével!) ismét a dobogó csúcsára állhatott, ami szintén a digitális technológiát alkalmazó készülékek sikerének köszönhető.

Egyre erősebb a színes nyomtatás iránti igény: ezen a területen a Canon több mint 20%-os a piaci részesedést mondhat magáénak, tavaly az értékesített készülékek egyharmada színes berendezés, kétharmada pedig színes nyomtatásra is alkalmas (Smart Colour technológiával dolgozó) eszköz volt.

A dokumentum-archiválás (DMS) terén kiemelkedő eredmény, hogy a 2002-es évhez viszonyított tavalyi (több mint 400 százalékos!) növekedésre szó szerint ráduplázott az üzletág: 2003-ban 65 millió, tavaly már 140 millió forintos bevételt könyvelhetett el az ágazat, és jól érzékelhető, hogy a Canon elismertsége folyamatosan növekszik ezen a területen is.

Hasonló felfutás jellemzi a nagyformátumú nyomtatók (LFP) értékesítését. A grafikai stúdiók, nyomdai előkészítéssel foglalkozó vállalakozások számára kínált termékcsoport több mint 400%-kal növekedett az elmúlt évben.

Előre látható volt, hogy a fotó-videó ágazat 2003-as felívelését tavaly nem lehet megismételni – az eladásokat érezhetően befolyásolta, hogy a digitális fényképezőgépek márciustól már nem vásárolhatók meg a Sulinet Expressz program keretében.

A 2004-ben megjelent PIXMA-sorozat nyomtatói és multifunkciós készülékei egyértelmű és áttörő sikert hoztak, amit a szaklapok elismerő minősítései mellett az értékesítési eredmények is bizonyítottak. A közel 55000 eladott tintasugaras nyomtató több mint felén már a PIXMA-embléma látható. Ezen a területen is növelte piaci részesedését a Canon: a tintasugaras nyomtatók hazai piaca tavaly 10%-kal bővült, a Canon nyomtatóiból azonban 15%-kal értékesítettünk többet, mint 2003-ban.

Kulcsszavak: +céginfo Canon-hu

Új jelölés lesz a fenntarthatóság ismérve

Új minősítési kategóriát hozott létre a Siemens az EcoTech megjelöléssel, amivel az iparban, az energiaelosztásban használatos termékeinek fenntarthatósági jellemzőiről ad átfogó képet. Segítségével a vásárlók könnyen megtalálják a számukra egyszerre előnyös és környezetbarát megoldásokat.

2024. május 7. 17:59

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 7. 17:19

Free File Unlocker 5.16

Az egyszerűen használható Free File Unlocker alkalmazás segítségével a felhasználók feloldhatják, átnevezhetik vagy törölhetik azokat a fájlokat, amelyek törlésénél problémák merültek fel (zárolt, nem olvasható fájl, hozzáférés megtagadva stb.)

2024. május 7. 17:14

Simple MP3 Cutter Joiner Editor 4.3

A remek, ingyenesen használható MP3 szerkesztő programmal lehet darabolni, egyesíteni, keverni, hangeffektusokkal különlegesebbé tenni zenei állományainkat. Nem csak MP3-at, hanem több mint 15 egyéb hangformátumot is képes kezelni.

2024. május 7. 17:05

NMHH-kutatás: egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2023-ban is folytatódott a lekérhető filmszolgáltatások (streaming) használatának előretörése Magyarországon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) éves fogyasztói felmérésének legújabb eredményei szerint a tavalyi év végén a 15 év feletti lakosság 41 százaléka nézett rendszeresen mozgóképes tartalmat valamelyik streamingszolgáltatónál.

2024. május 7. 16:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36