Mindjárt a LED-ek fényeskednek nekünk?

Zsadányi Pál, 2005. április 17. 16:08
Lejárt Mr. Edison izzólámpáinak a korszaka? Az ipari elemzők szerint mindenesetre eljött a 60-as években megjelent LED-ek ideje. Ezt írja Peter Swenson is, az Associates Press szerkesztője, az USA Today április idusán megjelent számában.
A fénydiódától az általános fényforrásig

A fénykibocsátó diódák felfedezése a félvezetők fizikájának egy marginális eredményeként indult, majd a digitális kijelzők szerteágazó típusainak a megjelenésébe torkollt. Élettartamuk szinte már az első pillanattól túlszárnyalta az izzólámpás kijelzőkét, nem beszélve a törtrésznyi helyigényről. Mára fényteljesítményük is elérte az általánosan használt fényforrásokét, úgyhogy az izzólámpáknak egyre szűkebb helye marad.

Túl színesen sziporkáztak

Csakhogy a LED-ek nem fehér fényt adnak. Ráadásul nem akármilyen színűt. Ami kevert fehér fény előállításához nagyon hiányzott sokáig, az a kék színű LED volt. Ilyet csak 1993-ban sikerült készítenie a japán Nichia Chemical cégnek, bár még gyenge fényteljesítménnyel. Ezzel együtt a DVD-k írását rögtön kétszer sűrűbbre fokozhatták velük a japán elektronikai óriások (igaz, még ez sem kiforrott technológia). A kevert fehér fényű fényforráshoz még fokozni kellett a fényteljesítményt. Mára elérték azt a kritikus értéket, amivel már használható izzólámpa konkurenst lehet készíteni.

Most az várható, amit a félvezető technológia fejlődése a processzortechnológiában produkált. A teljesítmények hihetetlen növekedésének a korszaka. A technika pedig egyre több területen mohón fog kapkodni érte. A könyvolvasó csipeszektől az orvosi vizsgáló lámpákon át a lézeres előadási mutatóeszközig, és az informatikai ipar számtalan pontjáig, majd a teljesítmény fényforrások területén is.

Hatásfok és ártényezők

A LED-ek esetében még a fénytechnikai hatásfok javítására is szükség van. Egyes színeknél akár hatszor jobb fényhatásfok is elérhető, ami még a fénycsövekénél is jobb, de a vörös-zöld-kék keverékből előállítható fehér fényű kombinációknál egyelőre a 2-es faktornál tartanak. Ez ugyan jobb az izzókénál, csakhogy milyen áron. A félvezető LED-ek előállítási technológiája ma még nagyon drága az izzókéhoz képest. A vevőket nehéz csak az olcsóbb fogyasztás ígéretével megfogni. [Khm! A cikkíró lakása tele van - nem éppen olcsó - energiatakarékos Tungsram fényforrásokkal. Meg lehetett győzni a drágább kezdő befektetésről az olcsóbb és hosszabb üzemidő javára! Hátha mások is logikusan gondolkodnak? És környezetvédő tudatosan!] Az USA energetikai minisztériuma mindenesetre arról álmodozik, hogy akár 29 százalékkal is csökkenhetne a világítási energiafogyasztás a fehér LED-ek bevezetésével, a negyedszázad végére.

Kiugró élettartam

A LED-lámpák élettartama egyébként becsülhetően 50 000 óra, ami minden korábbi műszaki konstrukciónál nagyobb (állandó használatnál is 6 év!). A hagyományos izzókénak akár az 50-szerese. Ez a paraméter óriási vonzerő olyan alkalmazások esetében, ahol a kiégett izzók cseréje rendkívül komplikált, mint például állandóan víz alatt lévő területek, repülőtéri kifutópályák stb. világítótestei esetében. Egy szálloda máris 6 wattos LED-hármast használ a lokális szobai világítótestekben a korábbi 20 wattos, folyton rosszkor kiégő halogénlámpák helyett.

Rázó- és hajlítópróba

Még két fontos, kiemelkedően jó paramétere van a LED-eknek. Rázkódásokra nagyságrendekkel kevésbé érzékenyek, mint a hagyományos izzólámpák. Ez ugyancsak sok speciális alkalmazási területet jósol nekik. A műanyag vagy műanyagokkal kombinált változatok pedig hajlékonyak, ami a reklámiparnak adhat ötleteket fantasztikus konstrukciók megalkotására, de az ilyen LED-ek alkalmazási területei ezzel minden bizonnyal nem merültek ki. Ráadásul, szemben a hagyományos neoncsövekkel, tűzbiztosabbak, és a vandalizmusnak is ellenállóbbra konstruálhatók.

Szivárványos színek

A vörös-zöld-kék LED-hármasokkal nemcsak fehér szín állítható elő, hanem akár a szivárvány összes színe (na, majdnem az összes!). Így, csak egy gombnyomás, és hangulatvilágítást adhatunk a szobánknak, ugyanazzal a fényforrással. Zenehallgatásunk közben pedig fényorgonálhatunk is, egyszerű interfésszel illesztve a LED-lámpát. A színorgiát kedvünk szerint állítgathatjuk.

Kilátások


A sorozatnagyságok növekedése és a műszaki fejlődés az árak rohamos esését hozhatja, akár már a közeljövőben. Ez a technológia tehát már ugyancsak kibújóban van a tojásból, és aztán hamar talpra is ugrik. Egyes alkalmazási területeken már verhetetlenül meg is vetette a lábát.
Kulcsszavak: jövő

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50