Ismert márkák ékezetes doménváltozatait próbálják "megkaparintani"

A védekezés legjobb módja a már hazánkban is elérhető domén monitoring

Szalay Dániel, 2005. április 23. 15:16
Számos ismert márkanév ékezettel írt verziójára próbál szert tenni egy hencidai betéti társaság. A cég nem az egyedüli az országban, amely abból remél üzletet, hogy sok internetcím gazdája egyelőre csak az ékezetmentes változatát regisztráltatta márkájának.
Hiába keressük a cégbírósági adatok szerint 2004 áprilisában bejegyzett, hencidai székhelyű, „máshova nem sorolt, egyéb gazdasági szolgáltatás” főtevékenységet végző H.I.A.C. '2004 Marketing Menedzsment Szolgáltató Betéti Társaságot az interneten, a cég honlapja jelenleg a felhalmozott díjhátraléka miatt nem érhető el. Nevével mégis igen gyakran találkozni mostanában az Internet Szolgáltatók Tanácsának honlapján, ahol lekérdezhető az a kéthetes várólista, amely a bejegyzésre váró doméneket tartalmazza. A jogi személyiség nélküli társaság ugyanis számos ismert márkanév ékezettel írt változatára adott be igénylést. A bt. azt próbálja kihasználni, hogy az ismert márkákhoz tartozó internetcímek ékezetes változatát a védjegyek vagy a szellemi termékek tulajdonosa még nem rendelte meg tavaly óta, amikor is lehetővé vált hazánkban az ékezetes címek regisztrációja.

A már említett gazdasági társaság által igényelt címek között található a népszabadság.hu, a 168óra.hu, a magyarhírlap.hu, az allianz-hungária.hu, de a doménigénylő a Prim Online információi szerint a rádióextrém.hu és az állazalku.hu címeket is regisztráltatni próbálja. Utóbbi címet azonban a hencidaiak szinte biztosan nem tudják majd megszerezni, mert a tv2 ilyen nevű műsorának készítői a bt.-t mindössze egy nappal megelőzve igénylést adtak be a doménre.

„A Rádióextrém viszont jól teszi, ha siet, mert a bt. képviselője április 13-án nyújtotta be az igénylést, tehát 27-én jár le a prioritás nélküli igénylés két hetes várakozási ideje, ami után a kereskedelmi rádiónak már nehezebb lesz megszereznie a címet” – figyelmeztet Dr. Árva Katalin, védjegy- és doménügyekre specializálódott ügyvéd, az SBGK Ügyvédi Iroda munkatársa, aki e tevékenységéhez szorosan kapcsolódva egy úgynevezett doménnév monitoringgal foglalkozó cég jogi tanácsadója is.

Ha valaki nem figyel, nehéz visszaszerezni a címet


A normál doménnév regisztrációt Magyarországon az úgynevezett várólistán való két hetes meghirdetés előzi meg, ami lehetőséget teremt arra, hogy a védjegy vagy cégnév jogosultak - akik legtöbbször az áldozatai egy-egy doménrablásoknak - időben észlelhessék az igénylést és a két hetes várakozási idő alatt a megfelelő jogi lépéseket megtehessék. Ám ha a „rablások” áldozatai nem követik naponta a várakozó domének listáját, könnyen elképzelhető, hogy csak hosszas jogi huzavona és nem kevés pénz befektetésével sikerül visszaszerezniük a címet – hívja fel a figyelmet Dr. Árva Katalin. - Ha az „igazi” jogtulajdonos elfelejt fellépni a várólistán való meghirdetés időszaka alatt, tehát ha a domént regisztrálták, akkor az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) által létrehozott Alternatív Vitarendező Fórum döntnökeinek szolgáltatását veheti igénybe 80-120 ezer forint + áfa összegért, vagy védjegybitorlás címén a Fővárosi Bírósághoz fordulhat 21 ezer forint illeték lerovása mellett. Ebben az esetben a „doménrablások áldozatának” számolnia kell további ügyvédi költséggel is, illetve a vitarendezés várható időigényével is. Öt hónaptól akár több évig is eltarthat egy ilyen jogvita – mutat rá az ügyvédnő. „Ráadásul a 2005. március 1. előtt regisztrált domének esetében csak a rendes bírói fórum által nyújtott vitarendezés áll rendelkezésre, tekintettel arra, hogy az ISZT által korábban működtetett Eseti Választottbíróság működését a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek ítélte” – tesz utalást a jogi szakértő a magyarországi zűrzavaros állapotokra.

Megoldás a doménnév monitoring?

A hasonló eseteket úgy lehet a leghatékonyabban megelőzni, ha folyamatosan figyeljük a meghirdetett domének listáját, ez azonban nem kis erőforrásunkat fogja igénybe venni, ha naponta át akarjuk bogarászni a listát. Szerencsére azonban már Magyarországon is van olyan kereskedelmi szolgáltatás, amelynek keretében néhány ezer forintért leveszik a vállunkról a terhet, és kulcsszavakra figyelve folyamatosan monitorozzák a bejegyzésre váró címeket. Ilyen, úgynevezett doménnév monitoring szolgáltatást Dr. Árva Katalin szerint hazánkban egyedül az ARTINFO Consulting Kft. végez.

A szolgáltatásról szóló honlapon, a www.mark-info.hu oldalon megtudtuk: a szolgáltatás során az adott védjegy minden variációja (ékezetes-ékezet nélküli, kötőjeles-egybeírt forma, ragozott alak, stb.) esetén figyelmeztetnek, méghozzá faxon, e-mailben és postai úton is. Egy védjegy/megjelölés domén monitoringja egyébként évente tízezer forintba kerül, ami az ügyvédnő szerint az egyik legköltséghatékonyabb eszköze a „doménrablások” elleni védekezésnek.
Kulcsszavak: domain jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14