Az EU javítja információs technológiai versenyképességét

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 28. 10:19
Stratégiai dokumentumot vitattak meg az Európai Unió tagországainak távközlési miniszterei az információs technológiai ágazat uniós versenyképességének javítására, illetve közös állásfoglalást dolgoztak ki az e témában ősszel rendezendő világszintű csúcstalálkozóra - jelentette be Jambrik Mihály, az informatikai és hírközlési minisztérium közigazgatási államtitkára a miniszterek hétfői luxembourgi találkozója után.
Az úgynevezett i2010 európai információs társadalmi stratégia egyebek között leszögezi, hogy az unióban a gazdasági növekedés egynegyede és a termelékenység 40 százaléka az információs technológiának és a távközlési szektornak köszönhető, így az ágazatnak fontos szerepe van a felülvizsgált uniós versenyképességi célok megvalósításában. Kimondja a dokumentum egy egységes európai információs tér létrehozását, úgy, hogy az információs társadalommal összefüggő ágazatoknak és a médiának versenyképes belső piaca alakuljon ki.

Az Európai Bizottság 2007-ig áttekinti, hogy mely tényezők akadályozzák az elektronikus hírközlés és médiaipar fejlesztését, és a szabályozásban változtatásokat is javasolni fog. Várhatóan már idén javaslatot tesz egy frekvenciagazdálkodási stratégiára is. A stratégia 2012-ben határozza meg a digitális televíziósra átállás határidejét - mint Jambrik Mihály elmondta, ez megegyezik a magyar célkitűzéssel.

Az információ- és kommunikációs technológia fejlesztésére irányuló beruházásokat a stratégia szerint növelni kell az unióban. Az ilyen jellegű kutatások támogatását a bizottság jelentős mértékben - korábbi közlés szerint 80 százalékkal – javasolja növelni. Azt is sürgeti a brüsszeli testület, hogy az unió kutatási keretprogramjában kapjon kiemelt szerepet ez az ágazat. A nemrégiben bejelentett versenyképességi és innovációs program keretében ugyancsak jelentős összeget - 800 millió eurót - szándékozik ilyen célra fordítani az EU, továbbá a strukturális és regionális fejlesztési alapokban is ösztönözni kívánja az ilyen célokra való felhasználást.

Célul tűzi ki az EU a befogadó jellegű uniós információs társadalom létrehozását is. Az unió lakosságának több mint a fele még mindig kimarad az információs társadalom vívmányai jelentette előnyökből. Az unió most olyan programok készítését javasolja - idősödő társadalom, biztonságos közlekedés, kulturális sokszínűség, digitális örökség címszavakkal -, amely lehetővé teszi azon rétegek bevonását, akik eddig hátrányos helyzetük miatt nehezen jutottak e vívmányokhoz.

Jambrik Mihály üdvözölte a megvitatott átfogó kezdeményezést, mert a tárca megítélése szerint az segít abban, hogy a területnek nagyobb szava legyen Magyarországon. Sok múlik azonban a megvalósításon, európai és magyar szinten egyaránt - tette hozzá az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva.

A november közepén Tunéziában tartandó nemzetközi csúcstalálkozót illetően Jambrik Mihály fontosnak mondta, hogy Európa egy hangon jelenik meg. A fő téma hétfőn az internet irányítása volt, elsősorban az, hogy mennyire kell az internethasználatot szabályozni. Jelenleg csak minimális irányításról lehet beszélni e téren, ráadásul azt sem kormányzati szervek végzik, hanem egy amerikai konzorcium, amely az alapvető nevek és számozás kiosztásával foglalkozik. Most kidolgozott közös álláspontjuk szerint az uniós tagállamok egyetértenek abban, hogy ezen a bázison kell továbbhaladni, nem célszerű növelni az irányítást az interneten belül.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50