Philips technológiájú mobiltelefonok 20 dollár alatti áron

Milkovits Gábor, 2005. július 1. 10:10
A Philips egy olyan mobiltelefon-koncepciót dolgozott ki, ahol a készülék gyártási költsége nem éri el az 5, várható fogyasztói ára pedig a 20 dollárt.
A Philips az Amszterdamban most rendezett „Ultra-alacsony Árú Mobiltelefonok Konferenciáján” jelentette be azt a szándékát, hogy még az idén legyártatja egy olyan mobiltelefon prototípusát, amely radikálisan csökkentheti majd a készülékárakat a fejlődő világban. A konferencia nevével, és nyilvánvalóan tematikájával igen jól összecsengő bejelentés egy olyan készülék-tervről, konkrétan a Nexperia Cellular System Solution 5130-ról szól, amely fekete-fehér kijelzővel lenne ellátva, a mobiltelefonok alapfunkcióira, azaz beszélgetésre és sms-küldésre lenne alkalmas, ezen kívül pedig a többszólamú csengőhangokat is támogatná. Az olcsó de megbízható készülék megtervezését a cég állítása szerint a Philips által kifejlesztett és igen jól bevált, jelenleg minden hetedik mobiltelefonban megtalálható Nexperia chip-technológia alkalmazása teszi lehetővé. Thierry Laurent, a Philips egyik alelnöke elmondta, hogy a fejlesztés központja a cég Shanghai-i üzeme lesz.

Ma a legolcsóbb forgalomban lévő mobilok ára a Philips koncepcióján alapuló készülék tervezett árának kétszerese, azaz 40 dollár körül van. A Világbank adatai szerint a Föld lakosságának 77%-a él mobilhálózatok által lefedett területen, ugyanakkor csak 25% rendelkezik mobiltelefonnal. A nagy mobiltelefon-gyártók közül többen, így például a Nokia és a Motorola is felismerték már a harmadik világban élő „rejtőzködő tömegben” rejlő lehetőségeket, és olcsó alapfunkciójú készülékek forgalmazását tervezik a fejlődő piacokon a közeljövőben.

Kulcsszavak: mobiltelefon Philips

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14