Egyelőre nem bővül az informatikai piac

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 19. 11:20
Miközben az állami informatikai megrendelések továbbra is elmaradnak várttól, a nagy-, illetve a kis- és főként a közepes vállalatok, ezen belül a pénzügyi és telekommunikációs cégek egyre több szoftvert és hardvert, illetve szolgáltatást vásárolnak az iparágtól.
Mindettől függetlenül azonban az IT-cégek többsége úgy látja, a magyar piac összességében továbbra is stagnál, amit befolyásol az is, hogy az uniós források a pályázatok hosszú átfutási ideje miatt egyelőre nem élénkítik az informatikai beruházásokat.

Molnár Imre, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettes úgy látja, hogy az év eleji lendület után az utóbbi három hónapban visszaesett a piac. Hozzátette: egyelőre maguk is keresik az okát, hogy tavasszal miért következett be jelentős negatív fordulat.

Molnár Imre elmondta: míg korábban a nagyvállalatok 2-3 évente frissítették vagy újították fel rendszereiket, addig ez mára 3-4 évre nőtt.

Az utóbbi hónapokban elmaradnak a nagy állami projektek is, illetve számuk nagymértékben visszaesett. Nem nő az otthoni felhasználók kereslete sem, valószínűleg azért, mert eladósodott a szektor: a háztartások kiköltekeztek, s pénzügyi lehetőségüknél több és nagyobb áruhitelt vettek fel. Most pedig megpróbálják konszolidálni helyzetüket.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette: reményeik szerint az év hátralévő részében megkezdődnek a nagyobb állami beruházások.

Molnár Imre aláhúzta: egyedül a kis- és középvállalati szektorban tapasztalják a kereslet növekedését.

Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezetője kifejtette: az állam képviselőinek gondolkodásmódja nemigen változott az elmúlt időszakban az informatikát illetően. Továbbra is úgy vélik, akkor tudnak spórolni, ha kevesebbet költenek informatikára. Ráadásul ezt a személetet erősítik a költségszigorító lépések is.

Ezzel szemben az ügyvezető szerint sokkal inkább azt kellene szem előtt tartani, hogy az informatikai beruházások révén az államigazgatás olcsóbbá és hatékonyabbá válhat.

Füzes Péter a kis- és közepes vállalkozások piacáról közölte: a szegmens fejlődésnek indult, de a mostaninál gyorsabb növekedést gátolja, hogy csak lassan jutnak hozzá a cégek az uniós forrásokhoz. Igaz, ez az év hátralévő részében minden bizonnyal változni fog, s akkor az innen származó megrendelések is gyorsan bővülhetnek.

Az informatikai cégek szempontjából biztató lehet az is, hogy a 2000 előtt vásárolt számítástechnikai rendszerek cseréje, illetve fejlesztése nemigen halasztható tovább. Ugyanakkor azonban az is igaz, hogy a korábbi évek árbevételének eléréséhez több terméket kell eladniuk a gyártóknak, mint korábban: az elmúlt időszakban például a hálózati eszközök ára legalább 25 százalékkal mérséklődött, s ma már egy vállalatirányítási rendszer projekt sem milliárdos, csupán 100-200 millió forintos tétel.

Az IT-cégek helyzetét javíthatja az is, hogy az előrejelzések szerint elmozdulás várható a közigazgatási szektorban is, s a nagy cégek, így például a pénzügyi és távközlési vállalatok továbbra is jelentős informatikai fejlesztéseket hajtanak végre.

Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója közölte: az asztali gépek piaca stagnál, illetve talán kicsit nő, miközben a hordozható gépek piaca éves szinten, főként a lakossági kereslet emelkedése miatt akár 40 százalékkal is bővülhet. Hozzátette: tapasztalataik szerint a vállalati asztali gépes piac csak lassan bővül, miközben a szerverek iránti kereslet 8-10 százalékkal nőtt az első félévben, s reményeik szerint nő éves szinten a bázishoz képest.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége adatai szerint Magyarországon az infokommunikációs piac 1.400-1.500 milliárd forint értékű, ebből 400 milliárd forint az informatikai szektorból származik. A szektorban 8000-9000 cég működik, s ezek a vállalatok a GDP-nek mintegy 10 százalékát állítják elő.
Kulcsszavak: trend IT

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50