Fék-e még a finanszírozás?

Fekete Gizella, 2005. július 30. 11:20

A hazai kis- és középvállalkozások piaci lehetőségeinek, versenyképességük javulásának, innovációs elképzeléseik megvalósításának korlátjai között előkelő helyen szerepelt a tőkehiány, és szorosan a nyomában jártak az üzleti tervezés terén tapasztalt hiányosságok is. A legnehezebb helyzetűek azok az üzleti múlttal nem rendelkező, de nagy növekedési potenciállal induló vállalkozások voltak, amelyek nem, vagy csak nehezen jutottak banki hitelhez. Vajon változott-e a helyzet, csökkentek-e a finanszírozási nehézségek? A lankadó befektetői kedv miatt is aggódnak a hazai vállalkozások, ám egy közelmúltban elészült KPMG-tanulmány más színben tünteti fel befektetési piacként Magyarországot.

Megkésve ugyan, de talán még nem futva ki az időből, ma már több helyről nyúlik a fenti gondokat orvosló kéz a gazdaság gerincének tartott cégcsoport felé. A bankok, a legnagyobb multinacionális cégek, a tanácsadók - esetenként ezek laza vagy szorosabb szövetsége, konzorciuma -, néhány hónapja pedig már a kormány is kínál a neten (is) pénzügyi információkat. Azonban mielőtt túlságosan beleélnék magukat a cégek, nem árt ellenőrizni, hogy azok realizálódtak-e, vagy az információ szintjén maradtak.

Csak tessék, tessék!

Az utófinanszírozású GVOP-pályázatokból tavaly gyakran likviditási gondok miatt kihátráló kkv-k számára a kormány által nyújtott, 2005 elejétől 5 millió forintra emelt mikro- és 25 millióra növelt midihitel mellett az átmeneti fizetési gondok enyhítésére továbbra is a Széchenyi-kártya a favorit. A bankok között pedig beindult a verseny a kisvállalati hitelezés terén. A cégeket szabványosított termékekkel, illetve alacsonyabb kamattal kecsegtető versengés pozitív hatását csupán a bankok továbbra is viszonylag jelentős fedezetigénye csökkenti.

Egyszerű és gyors keresést követően érhetnek célba a GKIeNET Kft. fenti problémák orvoslására létrehozott pénzügyi portálját (http://www.tokehiany.hu) meglátogató kis- és középvállalkozások. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. ugyanezen célcsoport számára az uniós strukturális alapokból, illetve a hazai forrásokból igényelhető támogatások arányának meghatározásában, valamint a fejlesztési intézményrendszer tevékenységéről, szolgáltatásairól, tájékoztatási rendszeréről s az alap- és emelt szintű tanácsadás igénybevételének mikéntjéről szóló információk elérésében nyújt segítséget.

Nincs vész

Bár egyre többet hallani, hogy egyes termelőcégek nem Magyarországot választják beruházásaik helyszínéül, mások pedig éppen elhagyják hazánkat, a KPMG értékelése szerint Magyarország továbbra is vonzó és versenyképes a külföldi befektetők számára. Ugyanis amíg néhány környező országban az "első lépcsős" és látványos nagyberuházások a jellemzőek, addig nálunk egy újabb fejlődési szakasz részeként a hozzáadott értéket növelő befektetéseké a jövő. Most a gazdaságpolitika feladata az ennek megfelelő stratégia és ösztönzőrendszer kiépítése.

A kpmg tanácsadói szerint hazánk a befektetések során értékelt legfőbb paramétereket (országkockázat, jogbiztonság, stabil politikai és üzleti környezet, gazdasági teljesítmény, összadóteher, képzett munkaerő, infrastruktúra, intézményi háttér, fejlett beszállítói háttér stb.) tekintve még mindig a régió egyik legvonzóbb országának minősül. Az élőmunka jelentős terhe (viszonylag magas bérszínvonal és tb-járulékok), az iparűzési adó, illetve a gyakran lassú és körülményes ügyintézés némileg rontja a kedvező összképet.

A beruházások értékét vizsgálva Magyarország egyértelműen a hat ország éllovasa: a 2004-ben Magyarországra hozott külföldi működő tőke (FDI) több mint háromszorosa a manapság mintaországként emlegetett Szlovákiában befektetettnek. Mivel ezekben az években minőségileg változik a beruházások iránya és célja, kevésbé látványos, hogy Magyarország továbbra is vonzó célpont.

A befektetők mind érdeklődőbbek a megerősödött és versenyképes magyarországi cégek felvásárlása iránt, s ez több iparágban is erősíti a piac konszolidációját. Emellett hazánkat egyre több itt működő társaság választja termelése centrumául, illetve a nagyobb hozzáadott értékű tevékenység vagy a kutatás-fejlesztés színhelyéül.

Az egyik jellemző trend egyfajta horizontális koncentráció: a nálunk megtelepedett társaság egyre bővíti itteni tevékenységét, és az országot regionális vagy akár európai központjának tekinti. Igen fontos, hogy ez a kör - ide tartozik a General Electric vagy az Electrolux - egyre inkább épít a hazai beszállítói körre.

A másik jellemző tendencia a vertikális koncentráció, amelynek során a korábban megtelepedett társaságok a termelés növelésén túl tevékenységük minőségi bővítésébe is belefognak. Az elmúlt időszakban olyan multinacionális cégek bővítették magyarországi kutatás-fejlesztési központjukat, mint az Ericsson és az Audi. Teljes könyvelés, ügyfélszolgálat vagy call center telepítésére is akad példa, s mind gyakoribb az úgynevezett szolgáltatási központok (shared service centerek) Magyarországra telepítése. Ezt tette többek között a GE, a Diageo, az Alcoa, a Flextronics, a callcenter-üzemeltetőként ismert Sykes és az outsourcing-szolgáltatások széles skáláját nyújtó EDS is.

Ennek az iránynak még látványosabb példája, amikor nem termelő-, hanem egyértelműen a kutatás-fejlesztésben érdekelt cég hoz létre leányvállalatot nálunk - ilyen a világ egyik legnagyobb biotechnológiai cége, az Amgen, amely januártól végez klinikai gyógyszerkísérleteket itteni üzemében.

A fentiek miatt kiemelt jelentősége lenne a gazdaságpolitikában is a hosszú távú stratégiai tervezésnek, mivel az egyértelmű prioritásokat - pl. az innováció, a kutatás-fejlesztés kiemelt ösztönzését - megfogalmazó koncepció egyértelmű jelzés a befektetők számára. A nemzetközi kommunikációban is erősíteni kellene azt a képet, hogy hazánk az ipari termelésben és a szakmai szolgáltatásokban egyaránt minőségi központja lehet a régiónak. Az országos, ágazati és területi szinten egyaránt konzisztens stratégiai tervek a befektetőkön túl a gazdaság hazai szereplőinek is fontosak az uniós fejlesztési pénzek hasznos és hatékony felhasználása érdekében.

Banki egyszeregy

A bankok szívesebben kezdenek induló vállalkozásokkal. Az ok az, hogy a közös indulás révén az alapvetően bizalomra épülő kapcsolat várhatóan a vállalat egész életciklusa folyamán megmarad. Hendikepet jelent a bank részéről a kellő kiépítettségű fiókhálózat és számítástechnikai rendszer. A banki szolgáltatások nagy része ezeken a csatornákon kezelhető.

A finanszírozási kérdésekben járatlan kkv-vezetőknek "sorvezetőként" érdemes felkeresniük a http://www.bankweb.hu weboldalt. A honlapon többek között a következő kérdésekre kaphatnak választ: Mire kell figyelni hitelfelvétel esetén? Hitelképes-e a vállalkozás? Milyen finanszírozási lehetőségek közül lehet választani? Hogyan bírálja el a bank a hitelkérelmet? Mi a faktoring, és mire használható?

A weboldal a hitelezők számára is javaslatokkal szolgál. Eszerint érdemes - az összehasonlíthatóság és időkímélés érdekében - egyidejűleg több hitelintézethez benyújtani a kérelmet. A hitelbírálat után, de jóval a szerződés aláírása előtt - szerződéstervezet, részletes ajánlat birtokában - át kell tekinteni valamennyi hitelelemet, hogy ne szerződéskötéskor tűnjenek fel elfogadhatatlan feltételek. Mivel a hitelintézetek számos elnevezéssel illetik a különböző díjakat és jutalékokat, a valamennyi lehetséges költség figyelembevétele nagy odafigyelést igényel. A hitelintézet által kért összes adat bemutatásával elkerülhetők a viták, és felgyorsulhat az eljárás. A kölcsönszerzésben tapasztalatlan cégeknek nem árt körültekintően, referenciák birtokában kiválasztott hitel-tanácsadó segítségét kérni. A pénzintézettel való egyeztetésnél minden tényező megismerésére törekedve kiderülhet, hogy a hitel mellett vagy helyett forrásként más, kedvezőbb konstrukciójú megoldások - támogatási, pályázati konstrukciók stb. - is szóba jöhetnek.

Ablakban a segítség


Végül, a kkv-k tájékozódását segítve, összegyűjtöttük néhány olyan weboldal főbb jellemzőit, amelyek "egyablakos" információforrásként, többek között a támogatott hitel- és tőkeprogramokról, az uniós és magyar pályázatokról s egyéb finanszírozási forrásokról szolgálnak a szóban forgó vállalkozások számára folyamatosan frissülő információkkal.

Kulcsszavak: kkv pályázat

Pályázat ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megújult honlapok tájékoztatnak a közvetlenül elnyerhető uniós forrásokról

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) továbbfejlesztette könnyen átlátható és egyszerűen kezelhető online felületeit.

2016. április 27. 09:45

Samsung Add Magad! Pályázat - váltsd csúcskategóriás mosógépre a tippjeidet!

A Samsung Magyar Zrt. elindította az AddWash mosógépéhez kapcsolódó Add Magad! Pályázatát, amelynek fő célja, hogy az emberek megosszák egymással jól bevált háztartási és időgazdálkodási praktikáikat, és ezáltal segítsenek másoknak is értékes időt spórolni.

2016. április 20. 11:00

NMHH: Árverési kiírás a 3400-3800 MHz frekvenciasávban

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn közzétette a 3400–3800 MHz frekvenciasávban megszerezhető frekvenciahasználati jogosultságok hasznosítására vonatkozó árverési dokumentációt. A jelentkezők három hét múlva adhatják be ajánlataikat. 

2016. április 12. 12:57

234 pályázat érkezett a legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat kiépítésére

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatának nyertesei 2016 második félévében 139 járásban kezdhetik meg a fejlesztéseket. A felhívásra beérkezett támogatási kérelmek bírálata már megkezdődött.

2016. március 8. 13:22

NMHH: médiapályázatok

Tévéműsorok készítésének támogatásáról szóló 420 millió forintos idei pályázati keret kiírásáról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helyi és körzeti televíziók számára a Magyar Média Mecenatúra program keretében.

2016. március 5. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50