Segítség versenyképes informatikai pályázatokhoz

forrás Prim Online, 2007. szeptember 6. 13:21

A magyar KKV szektorra nem jellemző az  informatikával kapcsolatos pályázatokon való részvétel. Az új uniós költségvetési időszak nyújtotta lehetőségekről Vicze Gábort, a Microsoft Magyarország Kft. EU üzletfejlesztési tanácsadóját, a kkv-k sikeres pályázati szereplését támogató ötszereplős EUGA konzorcium koordinátorát kérdeztük.

Hol tartanak ma magyar kkv-k az uniós pályázatokban rejlő lehetőségek kiaknázásában?

Az Economist Intelligence Unit megvizsgálta az EU-ba 2004-ben belépett tíz új tag uralkodó pályázati gyakorlatát a 2004–2006-os időszakra nézve. Úgy találták, hogy ez afféle tanulási periódus volt mind az intézményi, mind a céges oldalon. A pályázati pénzek hasznosulási (úgynevezett abszorpciós) mutatója azonban a vártnál is alacsonyabb volt. Ekkor az EU számos adminisztratív lépéssel könnyítette a pályázati felhasználását, Magyarország pedig egyszerűsítette a pályázatokkal járó adminisztrációt. Végül kialakultak az ügyfélbarát pályázati rendszerek.
Ami a hazai cégeket illeti, az EUGA ezer regisztrált felhasználója közül a több mint száz sikeres projekt tulajdonosa írja le, hogyan élték meg a pályázatokat. A cégek beszámolóiból az derül ki, hogy elsősorban a vállalatirányítási rendszerek bevezetésében és a kutatás-fejlesztés területén értek el sikereket.

Az EUGA tapasztalatai szerint mely stratégiai területeken érdemes a leginkább pályázati segítséget nyújtani a kkv-knak?

Az informatikai fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatokban nagyon sok fantázia van. Az innováció és kutatás-fejlesztés ugyancsak olyan terület, amely megfelelő pályázatok segítségével fontos forrásokat mozgósíthat. Konzorciumunk ez utóbbi esetben azon dolgozik, hogy a cégek hazai óriás fejlesztésekben vagy uniós projekteken vehessenek részt. A harmadik célterület az informatikai oktatás, a magunk részéről itt szervezőként is jelen vagyunk.

Milyen támogatást nyújtanak a kkv-nek?

Nekik elsősorban a szakértői háttér jelent nagy könnyebbséget, amelyet a konzorcium tagjainak szakmai háttere biztosít, de weblapunk a www.euga.hu is folyamatos segítséget nyújt. Emellett más, kézzel fogható előnyöket is kínál az EUGA: így például a konzorcium akár át is vállalja a pályázatíró cég alapdíjazásának költségét, vagyis a cégek a nem vállalnak felesleges anyagi kockázatot a pályázattal.

Mi ebben az üzlet önöknek?

Tevékenységünk felfogható az öt vállalat – az Intel, a HP, a Microsoft, a T-Online és az UniCerdit Bank– társadalmi szerepvállalásának részeként is. Másrészt a több informatikai fejlesztés nyilvánvalóan bővülő informatikai piacot eredményez, ami kedvezően hat az ebben a szektorban tevékenykedő cégek forgalmára. Mindamellett az is előnyös mindenki számára, ha szakértők terveznek meg lehetséges projekteket, nem pedig a szűk határidő miatt elkapkodott, összecsapott pályázatokat adnak be.

Mi várható 2007–2013 között?


Több projekt, és kétszer-háromszor jelentősebb összeg. A legnagyobb hangsúly az innovációt és a versenyképességet érintő projekteken lesz, mert ezek kapcsolódnak a legjobban az úgynevezett „lisszaboni célok” két fő célkitűzéséhez: a foglalkoztatás növeléséhez és a gazdasági növekedés gyorsításához. A három fő terület az innováció, a versenyképesség és az infokommunikáció területén lesz.

Vannak már sikeres, nyertes pályázatok 2007-ben?

A sikeres pályázók informatikai infrastruktúrájuk teljes modernizálására nyertek forrásokat, a projektek megvalósítása folyamatban van. Ezek a fejlesztések hatékonyabb irodai működést, például intenzívebb email használatot, és magasabb szintű csapatmunkát tesznek lehetővé.

Júliustól milyen pályázatokra lehet számítani?

Mintegy húsz új pályázati lehetőség nyílik meg, elsősorban az informatikai fejlesztések területén: ezek egyike például a vállalatirányítási rendszerek bevezetését és a céges dokumentumkezelők modernizálását támogatja. Ezeknek köszönhetően hatékonyabbá és olcsóbbá válhat a cég működése, például nő a készletek forgási sebessége.
A vállalkozások szempontjából a következő lépcsőfokot az elektronikus kereskedelmet támogató pályázatok jelentik, amelyre ugyancsak lehet pályázni ettől a hónaptól. A zökkenőmentes működéshez ezen a területen már a legfinomabb vállalatirányítási rendszerekre van szükség. 2007-ben ráadásul már az összes 2007–2013 közötti forrásra lehet pályázni, azaz idővel csökkennek a lehetőségek és a források. Ezekről nem szabad lemaradni!

 

Galla Ádám

Kulcsszavak: Microsoft-hu IT pályázat

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjnyertes Samsung klímamegoldások az MCE 2024-en

A Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) legújabb fejlesztéseivel és termékeivel vett részt a 2024-es Mostra Convegno Expocomfort (MCE) hűtés-fűtéstechnikai szakkiállításon. Az MCE kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a vállalat bemutathassa mind a lakossági, mind a kereskedelmi termék- és szolgáltatáskínálatát a HVAC+R*  területén, amelyeket a kényelem és az összekapcsolhatóság vezérel. A szakkiállításon a Samsung tovább erősíthette iparági pozícióját, a termékeket MCE Kiválósági díjakkal ismerték el, illetve a 2024-es Év Terméke díjat is elnyerte a vállalat.

2024. május 7. 10:24

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 18:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55