Fennállásának legjobb évét zárta a Sun Magyarországon

forrás Prim Online, 2005. július 27. 11:02
Kiemelkedően jó eredménnyel zárta a – 2004. július 1-étől 2005. június 30-ig tartó – 2005-ös pénzügyi évét a Sun magyarországi leányvállalata: az előző évhez képest 15 százalékos bevételnövekedést ért el a hazai IT piacon. Ezzel a szintén jó eredményeket elérő régió kiemelkedő teljesítményét mutatta fel. A vállalat teljes árbevételén belül továbbra is a távközlési piacról származó bevételek aránya a legjelentősebb, de az államigazgatási szektor megrendeléseiből származó árbevétel százaléka is emelkedett. A magyarországi Sun a jövőben – a jó eredményekre alapozva –további személyi bővítéseket tervez, főleg az értékesítés, a szerviz és a szoftver területeken. Célja, hogy a partnerekre épülő üzleti modelljére építve a 2006-os évben tovább növelje eredményét és erősítse piaci pozícióit.
Komplex infrastruktúra projektek

A vállalat hazai piaci részesedése a hardverszállítások terén – a külső disk storage adatok szerint – a gyári árbevétel tekintetében az elmúlt évben az azt megelőző 3,0 százalékról 5,1 százalékra emelkedett. A vállalat a sikereit elsősorban annak köszönhette, hogy már nem csak az úgynevezett felsőkategóriás (high end) technológiák terén, hanem más – low end – szinteken is ki tudja elégíteni az ügyfelek igényeit.

A Sun a tavalyi év legjelentősebb magyarországi sikereit a távközlési piacon érte el, bevételének több mint harmada (41 százaléka) származott ebből a szektorból, amely szinte megegyezik a korábbi évi teljesítményével. A Sun mindhárom hazai mobilszolgáltató partnereként aktív szerepet vállalt a 3G szolgáltatások kialakításában, valamint konszolidációs, belső működési hatékonyságot növelő, költségcsökkentő megoldások kialakításában is részt vett. Megoldásaira a vezetékes távközlési piacon szereplő vállalatok is igényt tartottak az ott folyó üzleti átalakítások informatikai vonzatai miatt.

A távközlés mellett a vállalat számára a pénzügyi szektor hozott jelentős megrendeléseket (az innen származó bevételek aránya 22 százalék az összbevételeken belül); az elmúlt évben pénzügyi területen a cég egyik legjelentősebb eseménye az OTP Banknál kialakított új konszolidált Sun tárolómegoldása volt, amellyel a pénzintézet magasabb szolgáltatási szintet, jelentősebb adathozzáférési lehetőséget és adatbiztonságot, intelligens tárolóoldali szolgáltatást vásárolt.

Államigazgatási szektor: emelkedő bevételek


A kormányzati piac által megrendelt újabb infokommunikációs szolgáltatásoknak köszönhetően az elmúlt évben az államigazgatási üzletágból származó bevételek 5 százalékkal haladták meg az 2004-es évi teljesítményt, amely 16 százalékát adja a vállalat teljes bevételének.

„A Sun Microsystems, amely továbbra is elkötelezett a nyílt forráskód, a nyílt rendszerek és nyílt szabványok iránt, az elmúlt évben is fontos lépéseket tett az e-kormányzati szolgáltatások infrastruktúrájának kiépítése terén" – mondja Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója. „A közszféra folyamatosan változó, növekvő és egyre komplexebbé váló igényeinek megfelelve jelentős és nagyon széleskörű nemzetközi e-Government referenciáin kívül hazánkban a kormányzati portál és ügyfélkapu, továbbá az elektronikus adóbevallás (APEH) központi hardverrendszerét alakította ki. Ezek az e-kormányzati feladatok ellátását biztosító központi infrastruktúrák igen magas rendelkezésre állást valamint rendkívül magas biztonsági színvonalat nyújtanak.”

A kormányzati szolgáltatások elektronikus biztosításával kapcsolatban kulcsfontosságú elektronikus azonosítás, személyazonosság-, vagy identitáskezelés kérdése is kiemelt fontosságú volt a magyarországi Sun számára tavaly. A Sun Microsystems globális stratégiájának köszönhetően a vállalat – felhasználók adatainak biztonságos tárolását, a felhasználók digitális azonosítóinak, valamint az egyes szolgáltatásokhoz való hozzáférések kezelését és a felhasználói adatok megosztásának lehetőségét magába foglaló – szoftverportfóliója piacvezető szerepet ért el a világon.

Új ügyfelek és bevezetések

A korábbi évben megkezdett, új ügyfelek megszerzését célzó stratégia is igen eredményesnek bizonyult: az egyéb, iparágakba nem sorolt nagyvállalati ügyfeleknek történő értékesítés a Sun hazai leányvállalatának mintegy 21 százalékát adja, szemben a tavalyi 16 százalékkal. Az adatközpont és Storage projektek területén az E-On vállalattal öt éve megkezdett együttműködés az elmúlt évben is folytatódott, és e mellett számos más Sun-bővítés is történt: közülük a legjelentősebb a Hungarocamion vállalatnál és a Malévnél. Az ebbe a kategóriába sorolt ágazatok közül az energetikai, logisztikai iparágak részaránya nőtt leginkább (3 százalékról 6 százalékra) – főleg a MOL-lal történt együttműködésnek köszönhetően.

„A Sun hazai leányvállalata sikerként könyvelte el, hogy nemcsak a háttértárolók (Sun StorEdge), hanem a vékonykliensek (Sun Ray) értékesítésében is jelentős növekedést könyvelhetett el, megerősítve jelenlétét ezen a piacon” – említi Kristóf Judit, a Sun Microsystems marketing igazgatója. „A további bővülést nagyban segíti, hogy a világ egyik vezető szoftverfejlesztő cégének, a Tarantellának – 25 millió dollár készpénzért történt – megvásárlásával, a Tarantella technológia Solaris operációs rendszerbe ültetésével immár lehetővé válik a windowsos szerveren futó alkalmazások használata a Sun operációs rendszert futtató gépeken. A Sun Ray vékonykliens architektúrának képességei így a felhasználók szélesebb tömegei számára válnak vonzóvá.”

„A Sun Microsystems Kft. tavaly is nagy hangsúlyt fektetett a professzionális üzemeltethetőséget, magas üzembiztonságot és rendelkezésre állást biztosító vékonykliens rendszerek bevezetésére” – mondja Kristóf Judit. „Az egyik legnagyobb méretűt, a 150 kliens kiszolgálását biztosító, PC-s munkahelyi környezet tökéletes kiváltására alkalmas infrastruktúrát a budapesti Jahn Ferenc Kórház területén építettük ki, a másikat – a régió legnagyobb ilyen jellegű, 300 munkaállomásos rendszereként – a Főváros Csatornázási Művek számítógépes infrastruktúrájának megújítására kiírt pályázat nyerteseként készítettük el fővállalkozásban.”

Bővülő hazai Sun csapat, erősödő partneri kapcsolat

A Sun – a piaci változásokra megfelelő és gyors választ adva – az elmúlt egy évben jelentős stratégiai átalakítást hajtott végre: a vállalat hardverszállítóból egyre inkább szoftver- és megoldásszállítóvá vált. Ennek megfelelően a nagyvállalati vevők, a közműszolgáltatók, a kiskereskedelmi bolthálózatok, a gyártó cégek és más kis- és középvállalkozások igényeit a hardverek mellett kifinomult, kulcsrakész megoldásokkal igyekezett és igyekszik a jövőben is kielégíteni. Ehhez pedig a vállalat bővíteni kívánja az értékesítő-, a szoftver- és az ügyfelekkel szoros kapcsolatot tartó szervizcsapatát.

A Sun növekedése és sikere jelentős mértékben a partnerekre épülő üzleti modellnek, az értékesítési partnerek megfelelő kiválasztásának és felkészítésének köszönhető. A cég nagyra értékeli, hogy kiváló partnerekkel dolgozhat együtt: ezért hozta létre a Sun Partner-díjat, amelyet tervei szerint minden évben ugyanazon kategóriákban oszt ki. A hagyományteremtő díj átadásával a vállalat a legjobbak partnerek iránti nagyrabecsülését és köszönetét fejezi ki, amelyek ismereteikkel, tapasztalataikkal és munkájukkal leginkább hozzájárultak a közös sikerekhez. A négy kategóriában kiosztott díjakat először az Albacomp mint „Az év partnere”, az Answare mint „Az év szervizpartnere”, a T-System mint „Az év szoftverpartnere” és az eBruit mint „Az év alkalmazása” kapta.

A Sun Microsystems az elmúlt év során tovább erősítette együttműködését az Avnet vállalattal, a cég kizárólagos hazai Channel Development partnerével, amely értéknövelt disztribúciós szolgáltatást biztosít a Sun iForce parterei számára a Sun teljes termékportfoliójára vonatkozóan. Ezen kívül hosszú távú megállapodást kötött az Ingram Micro vállalattal, amely a Sun Microsystems volume termékeinek – x86-os szerverek, munkaállomások, kiszolgálók és a hozzájuk kapcsolódó perifériák – disztribútorává vált Magyarországon. A megállapodás értelmében az Ingram Micro a meglevő partnereinél kínálja a Sun x86 alapú termékeit és az ezekhez kapcsolódó szoftvereket, perifériákat.
Reményteli jövő

A Sun várakozásait nagyban befolyásolja az őszre végleges formát öltő StarOffice magyar nyelvű változata, valamint az ugyancsak abban az időben piacra kerülő Galaxy termékcsalád – Opteron alapú, saját tervezésű – első két szervere, amelyen Windows, Linux és Solaris környezet is futtatható, és amely igen kedvező áron lesz kapható.

„A magyarországi Sun – az idei év rendkívül jó eredményeire is alapozva – továbbra sem tett le arról, hogy az anyavállalatot meggyőzve regionális központtá váljon” – mondja végül Hegedüs Gábor ügyvezető igazgató.

Kulcsszavak: +céginfo Sun-hu

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50