Push-to-talk szolgáltatást indít a T-Mobile

Kovács Attila, 2005. augusztus 29. 13:35
Mindössze egyetlen gombnyomás és a beszéd egyszerre több címzetthez juthat el, függetlenül attól, hogy a csoport tagjai milyen távolságra vannak egymástól. A klasszikus adó-vevő mobilhálózaton használható korszerűbb változata a Push To Talk (PTT), ahol a hagyományos telefonhívástól eltérően a hang adatcsomagként továbbítódik.
Augusztus 29-én sajtótájékoztatón jelentette be Sugár András, a T-Mobile Rt. vezérigazgatója, hogy a szolgáltató, hazánkban elsőként, szeptember 20-tól ügyfelei részére bevezeti, és év végéig kedvezményes díjakkal kínálja a push-to-talk (PTT) kereskedelmi szolgáltatást. A gyors mobil csoportkommunikációs szolgáltatásra a mai napon az első nagy vállalati szerződés létre is jött: a Fővárosi Vízművek a sajtótájékoztatón írta alá a a T-Mobile PTT igénybevételéről szóló szerződést.

A PTT belföldön, valamint a T-Mobile osztrák és német vállalatának GPRS/EDGE/3G hálózatán keresztül speciális külföldi felhasználókkal is igénybe vehető lesz. Egyelőre a társaság kínálatában szereplő nyolc Nokia készüléktípus (6170, 6020, 5140, 6021, 6230i, 3230, 6630, 6680) használható erre a célra, de a szolgáltatás várhatóan 2006. első negyedévében megfelelő PTT-képes Motorola, Siemens és Samsung mobilokkal is igénybe vehető lesz.

Harangi Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy 30 emberrel tesztelték a szolgáltatást, amelyet várhatóan a vállalat alkalmazottainak mintegy 70 százaléka fog igénybe venni. Harangi szerint a PTT előnye a sokkal gyorsabb és torzulásmentes információközlés, vagyis a Vízművek tevékenységében ezáltal minőségjavulás és időmegtakarítás várható.

Technikailag a PTT szolgáltatás beállítása (csoportkialakítás) a Nokia mobilokon hat lépésben történhet. Egy csoportnak maximálisan 100 tagja lehet. A készülékeken megjeleníthető, hogy mikor történt az utolsó PTT kommunikáció. A Vízművek ún. zárt csoportos szolgáltatást vesz igénybe, ahol csak egy fő van kijelölve, hogy a csoport tagjait bővítse, szűkítse. A másik, ún. nyitott szolgáltatási formának a lakossági használatban lesz jelentősége. A PTT kapcsolat további előnyei: a csoport éppen aktív tagjainak listája lekérhető, továbbá max. 30 másodperces üzenetekben ún. peer-to-peer kapcsolatú kommunikáció is felépíthető.

A szolgáltatás, az aktiválást követően napi- és havidíjas konstrukcióban egyaránt igénybe vehető, és a díjfizetés módja, egyszerűen, díjmentesen megváltoztatható. Belföldön a beszédváltások hallgatása ingyenes. Egyébként 400 forintos napidíj vagy 2500 forintos havidíj ellenében az év végéig korlátlan számú PTT üzenet küldhető.

Kulcsszavak: mobilszolg T-mobile-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36