Video iPod és más újdonságok az Apple-től

Milkovits Gábor, 2005. október 12. 21:16
Az Apple magyar idő szerint szerda este a kaliforniai San Joséban megrendezte azt a várva várt sajtótájékoztatót, amelyen Steve Jobs bemutatta a mozgóképlejátszást támogató iPod-ot és más újdonságokat.
A helyszínen sajátos módon nem működnek a mobiltelefonok és WiFi szolgáltatás sem elérhető, így a sajtó nem tudósít élőben az eseményről. A hírforrások annyit azért közölnek, hogy az új iPod hordozható médialejátszó kétféle, 30 és 60 GB-os változatokban lesz kapható, 299, illetve 399 dolláros, a jelenlegi azonos kapacitású modellekével megegyező áron. Emellett Steve Jobs megerősítette azt a régóta forgalomban lévő spekulációt, miszerint az új iPodok a videolejátszást is támogatják. Több helyen olyan adatok is napvilágot láttak, amelyek szerint a lejátszók 320x240-es felbontású, 2,5"-es színes kijelzővel vannak felszerelve, és az MPEG4 formátumú mozgóképeket tudják lejátszani, 30 képkocka/másodperces minőségben. Ezeken kívül fontos megjegyezni, hogy a korábbi modellekkel megegyező magasságú és szélességű eszközök jóval vékonyabbak azoknál: az új 30 GB-os és a régi 20 GB-os készülék között mintegy 30% a különbség az előbbi javára. Az új, minden külön jelző nélkül forgalomba kerülő iPod a jobbfajta hordozható videolejátszókhoz hasonlóan tv-kimenettel is rendelkezik.

Jobs egyébként nem a video iPoddal, hanem az új iMac számítógépek bemutatásával kezdte a sajtótájékoztatót. Az új, 1,5-2,1 GHz-es processzorral ellátott gépek hasonlóak a korábbi modellekhez, viszont egy kisméretű Bluetooth távirányító is tartozik hozzájuk, amellyel elsősorban a multimédiás alkalmazások vezérelhetők. További újdonság, hogy a számítógépek beépített kamerával is fel vannak szerelve, és általában kisebbek a mostani verzióknál. Az új iPodokhoz ennél szorosabban kapcsolódó hír, hogy a cég azokkal egy időben kibocsátja iTunes zeneletöltő szolgáltatásának legújabb, 6.0-s verzióját, amelyen a megjelenés pillanatában mintegy 2000 videoklip is hozzáférhető lesz, egységesen 2 dolláros darabáron.
Kulcsszavak: zene Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55