Rátz Tanár Úr Életműdíj: 8 millió forint 8 középiskolai tanárnak

forrás Prim Online, 2005. november 8. 18:33
A mai napon Rátz Tanár Úr Életműdíjat kap nyolc középiskolai pedagógus, pályafutásuk során nyújtott kiemelkedő munkájuk elismeréséül. A fejenként 1 millió forintos díjat ünnepélyes keretek között adják át a Thália Színházban, a hazai szakmai közélet jeles képviselőinek jelenlétében.
Az életműdíjat a Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma évente ítéli oda összesen 8 millió forint értékben. A kitüntetettek olyan középiskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez kapcsolódó matematika-, fizika-, kémia- és biológiaoktatásban kimagasló szerepet töltenek be. Az életműdíj immár 5 éves történetében a klasszikusnak számító matematika, fizika, kémia hármas mellett, az idén - a Richter Gedeon Rt. felajánlása alapján - a kör kibővült a biológiával.

A magyar természettudományos oktatás támogatására 2001-ben alapított Rátz Tanár Úr Életműdíjat nyilvánosan meghirdetett pályázat útján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének és a MTA Biológiai Tudományok Osztálya ajánlásai alapján az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma ítéli oda az adott év kitüntetettjeinek összesen 8 millió forint értékben. A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító aktív, valamint egykor tanító tanárokat terjeszthetik fel írásban a szakmai és társadalmi szervezetek, valamint az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő munkaközösségek. Az egyenként 1 millió forint összegű életműdíjat két matematika, két fizika - két kémia és az idén két biológia tanár kapja, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban kimagasló eredményeket értek el. A Richter Gedeon Rt. azért vállalta fel a biológiát, mert a gyógyszeripari kutatásban és innovációban a biológiának legalább akkora szerepe van, mint a kémiának, ezért a Richter feladatának tekinti e tudományág felkarolását is.

A három nagyvállalat – amely egyetért abban, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat - közös kezdeményezésének célja, hogy tisztelettel adózzon azon pedagógusok előtt, akik áldozatos szakmai munkájuk révén kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit. A Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kívánnak hozzájárulni a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. A három cég azért választotta Rátz Lászlót, a Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanárát az életműdíj névadójául, hogy ne csak a világhírű tudósok neve és teljesítménye, hanem tanáraiké is közismertté váljék.

A 2005-ös év díjazottjai:

Matematika: Némethy Katalin és Herczeg János
Fizika: Dr. Jurisits József és Rónaszéki László
Kémia: Dr. Tóth Zoltán és Hajnissné Anda Éva
Biológia: Bognár József és Mezeiné dr. Kopasz Mária

Rátz László (1863-1930) a 20. század fordulójának egyik kiváló pedagógiai érzékű és nagy tudományos felkészültségű tanár egyénisége volt. A híres Fasori Gimnázium matematikatanára lett, ahol 35 éven át, nyugdíjazásáig tanított. Egész pályafutása alatt arra törekedett, hogy minden diákja megértse és megszeresse a matematikát, és ezt tanításának érdekességével, lenyűgöző előadásmódjával el is érte. A tanári hivatást mindennél fontosabbnak tartotta. A tehetséges diákokkal külön is foglalkozott. Az ő tanítványa volt többek között Neumann János, az első számítógép megalkotója, és Wigner Jenő is, akiből Nobel-díjas fizikus lett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50