Az Intel új műszaki vállalkozói programja Budapesten debütál

forrás Prim Online, 2005. november 15. 15:45
Az európai, közel- keleti és afrikai régióban (EMEA) útjára indított “Műszaki Vállalkozások – az elmélettől a gyakorlatig” (Technology Entrepreneurship – Theory to Practice) tanfolyamsorozattal az Intel ma újra tanúbizonyságot tett az Intel Innováció az Oktatásban (Intel Innovation in Education) nevet viselő oktatási programja iránti elkötelezettségéről. A kaliforniai Berkeley egyetemmel együttműködve a tanfolyamsorozat legelső állomása november 28-án és 29-én Budapesten lesz, amelyet Madrid követ december elején.
A “Műszaki Vállalkozások – az elmélettől a gyakorlatig” tanfolyamok célja az EMEA régió technológiai fejlődésének elősegítése. 2006-ban további 12 tanfolyamra kerül sor a régióban, amelyek az Intel átfogó, a vállalkozóvá válás elősegítését, munkahelyteremtést és nélkülözhetetlen támogatási szolgáltatások nyújtását célzó programjának első lépcsőfokát jelentik.

A két napos Intel tanfolyamok az egyetemek műszaki irányultságú karainak oktatóit célozzák meg, azzal a szándékkal, hogy a tanfolyamon elsajátított ismeretek az oktatói tananyagokba beépülve elősegítsék az egyetemi hallgatók vállalkozói képességekkel való felruházását. A legfontosabb témák olyan területeket fednek le, mint például a „hogyan állítsuk össze tananyagainkat”, valamint „hogyan alakítsunk ki vállalkozói ökoszisztémát”. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint az Oktatási Minisztérium által támogatott magyarországi tanfolyam keretében 20 magyar egyetemi oktató kap lehetőséget arra, hogy megismerkedjen világhírű Berkeley egyetem tananyagaival, az egyetem két professzorának Budapesten megtartandó előadásain.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a magyar oktatók - az Európai Unióban elsőként -, a XXI. századi követelményeknek megfelelő, vadonatúj szemléletű képzést kapnak. Így a közeljövő munkaerőpiaca válhat lényegesen kvalifikáltabbá, ami az ország versenyképességének egyik legfőbb doppingszere.

„A technológiai fejlődés záloga a kor műszaki eredményeit a tananyagba integrálni képes oktatók jelenléte a felsőoktatásban. A magyar főiskolák és egyetemek kiterjedt nemzetközi kapcsolatai, a tudományos konferenciákon való folyamatos jelenlét, a tanárcsere programok és a közös kutatási- fejlesztési projektekben történő együttműködések nagy száma mind azt mutatják, hogy a legfrissebb technológiai ismeretek megismerése és alkalmazása tudományos életünk szereplői számára is alapkérdés” – nyilatkozta Magyar Bálint oktatási miniszter. „Ezért sem meglepő, hogy az Intel kezdeményezését – melynek keretében a Berkeley Egyetem professzorai tartanak szemináriumot 20 magyarországi oktatónak a vállalkozási készségek hatékony oktatásáról – nagy várakozás előzi meg, hiszen a programot kezdeményező cég piacvezető a microchip-fejlesztésben - és gyártásban. Az, hogy a tanfolyam résztvevői közvetlenül kapják meg a legkorszerűbb technológiai ismereteket, azt is jelentheti, hogy a megszerzett tudást képesek lesznek átadni a képzési folyamatban, elősegítve azt, hogy a világ élvonalába tartozó high-tech beruházók igényeit korszerű tudással rendelkező, felkészült szakemberek elégíthessék ki Magyarországon” – tette hozzá.

Az Intel felsőoktatási programja a technológia kulcsfontosságú területein megvalósítandó innovációra koncentrál, valamint arra, hogy világszínvonalú technikai tudással vértezze fel a jövőbeli Intel - alkalmazottakat és elősegítse a globális tudás - alapú gazdaság fejlődését. Az Intel csupán 2004-ben 456 egyéni kutatást finanszírozott és 212 tudósnak nyújtott anyagi támogatást. A felsőoktatási tananyagokra és kutatásokra vonatkozó támogatás jelenleg a világ több, mint 30 országában található mintegy 110 egyetemre terjed ki.

“A vállalkozás, mint érték igencsak háttérbe szorult a mai világban, ám a gazdasági és személyes jólét biztosítása érdekében szükség van arra, hogy újra a középpontba kerüljön. Az Internet- korszak vállalkozói számos esetben azért buktak el, mert cégük vezetésében figyelmen kívül hagytak egy fontos dolgot, mégpedig az innovációt” – nyilatkozta Mark Harris, az Intel Európai Unió Régiójának Felsőoktatási és Kutatási Igazgatója. “ Erre a kihívásra adott válaszként hoztuk létre műszaki vállalkozói (Technology Entrepreneurship) programunkat, amely célja, hogy a vállalkozóvá váláshoz elengedhetetlen tudást integrálja a felsőoktatási tananyagba. Az egyetemi és főiskolai oktatók technikai jellegű tantárgyaik tananyagaiba új szemléletet építhetnek be, amely segíti a fiatal, tehetséges hallgatókat abban, hogy sikeres vállalkozóvá váljanak. A sikeres vállalkozók pedig munkahelyeket hoznak létre nem csupán a high-tech, hanem a szolgáltató szektorban is.” – tette hozzá Mark Harris.


Kulcsszavak: oktatás Intel

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55