Nem gyárt több egyszerű GSM telefont a Panasonic

Milkovits Gábor, 2005. december 12. 22:03
A Panasonic márkanév fölött rendelkező japán Matsushita bejelentette, hogy ezentúl kizárólag 3G mobiltelefonokat fog gyártani, míg az egyszerűbb GSM készülékek gyártását fokozatosan leállítja.
Kusiki Josiaki, a cég elnöke a Reuters-nek nyilatkozva elmondta, hogy a jövőben a hazai üzemekben készülő harmadik generációs Panasonic készülékekre szeretné összpontosítani tevékenységét. A tengerentúli, egyszerű GSM telefonokat előállító gyártási kapacitást ebből adódóan megszüntetik, ami a Fülöp-Szigeteken 842, Csehországban pedig 210 dolgozó elbocsátását jelenti. A pekingi üzemet ugyanakkor nem zárják be, hanem inkább fokozatosan 3G telefonok gyártására állítják majd át. Kusiki szerint a teljes leépítés mintegy 1400 főt érinthet, habár a pontos számról egyelőre még nem határoztak. A cégcsoport szerint a struktúraváltás költségei körülbelül 10 milliárd jenre (kb. 17,6 milliárd Ft) tehetők, míg az elbocsátásokból eredő hasznot 7 milliárdra (kb. 12,4 milliárd Ft) becsülik.

A japán elektronikai cégek, a Sonytól, a Pioneeron át a Matsushitáig mind komoly versennyel kell, hogy szembesüljenek az olyan népszerű termékek piacán, mint a DVD-k, a televíziók vagy a mobiltelefonok. A Matsushita döntése az egyszerűbb Panasonic telefonok gyártásának megszüntetéséről szintén ennek a folyamatnak a része. Nagyon valószínű, hogy a nagy tömegben eladható, olcsó mobilok piaca rövid időn belül a megfelelő háttérrel rendelkező néhány nagy gyártó kizárólagos területe lesz.
Kulcsszavak: mobiltelefon Panasonic

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55