A Philips csökkentette részét az LG.Philipsben

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 16. 09:35
A holland Philips Electronics NV csütörtökön 5 százalék eladásával 32,9 százalékra csökkentette részét dél-koreai vegyes vállalatában, az LG.Philips LCD Co. Ltd. laposképernyő-gyártóban.
A vevő vagy vevők kilétét nem közölték. A bevétel 615 millió euró, amelyből a mostani negyedik negyedévre 210 millió eurót számolnak el egyszeri, adómentes tőkenyereségként. Az ár azonban 4,7 százalékos engedmény az LG.Philips szerdai tőzsdei záróárához képest. Az LG.Philips csütörtökön további 6,5 százalékot vesztett a szöuli értéktőzsdén.

A vegyes vállalat másik fő partnerénél, a dél-koreai LG.Electronics Inc.-nél azt mondták, hogy ők egyelőre megtartják a jelenlegi 37,9 százalékukat a közös cégben.

Elemzők szerint a holland vállalat - a legnagyobb európai fogyasztói elektronikai gyártó és a világ legnagyobb fényforrásgyártója - óvatos visszavonulását az indokolja, hogy a lapos képernyők gyártásában jövőre mind nagyobb fölös kapacitások ígérkeznek világszerte, mert a várható kereslet elmarad a versengő cégek óriási beruházásai mögött. A harmadik negyedévben a folyadékkristályos képernyők és kijelzők átlagosan 26 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel azelőtt.

Az LG.Electronics maga azt fontolgatja, hogy 2007-ben üzembe helyez még egy gyártósort. Ezzel majdnem megkétszerezné laposképernyő-gyártó kapacitását, és így a világ első számú gyártója lehetne, második helyre szorítva az ugyancsak dél-koreai Samsung Electronicsot. Az LG.Electronicsnál novemberben azt mondták, hogy jövőre 50 százalékkal növelik a kapacitást, és ezzel 2006 második felében havonta már 180 ezerrel több, összesen 550 ezer PDP-panelt tudnak majd előállítani, és 2007-től - ha a másik beruházás is megvalósul - havi 730 ezerrel többet.

Az LG.Philips LCD Co. Ltd., a világ második számú lapképernyőgyártója - az összes fajta képernyőből saját állítása szerint világelső - októberben 227 milliárd vonos (218 millió dollár) adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, több mint ötször nagyobbat a második negyedévi 41 milliárd vonnál, habár még 22 százalékkal elmaradt a tavalyi harmadik negyedben elért 291 milliárd vontól.

Mind az eladott mennyiségek, mint az árak javultak a lapos képernyőknél és az elektronikus kijelzőknél, habár az árak még elmaradnak a tavalyi csúcstól. Úgy vélték, hogy további áremelkedésre az év végéig már nem lehet számítani az átlag szintjén.

Nagy reményeket fűznek a tervezett lengyelországi modulüzemükhöz is - a 429 millió eurós, Wroclaw környéki beruházást szeptemberben jelentették be, ehhez a lengyel kormány 99 millió zlotys (6 milliárd forint) támogatást ad. Az építkezést a jövő év első felében kezdik, 2007-től már termelne, és a kapacitást 2011-re futtatnák fel évi 11 millió LCD-televíziós modulra.

Az üzemi eredmény 240 milliárd vonra (230 millió dollár) emelkedett a második negyedévi 29 milliárd vonról. A tavalyi harmadik negyedben 256 milliárd von volt.

Az értékesítés 19 százalékkal 2,741 billió vonra (2,63 milliárd dollár) nőtt a második negyedévi 2,308 billió vonhoz képest, és 46 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőtti 1,875 billió vonnál.

Az első negyedévben az LG.Philipsnek 79 milliárd von (78 millió dollár) adó utáni vesztesége volt, a tavalyi utolsó negyedévi 35 milliárd von és az egy évvel korábbi 628 milliárd von adózott eredmény helyett. Ez volt az első negyedéves vesztesége a 2001-es alapítása óta.

Tavaly a folyadékkristályos képernyők (LCD) ára a kínálati többlet miatt nagyot esett. A tavalyi második félévi, több mint 40 százalékos olcsóbbodás után az idei első negyedévben 5 százalékkal csökkentek tovább az árak. A harmadik negyedévben az árszint 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az LG.Philips LCD Co. Ltd. legnagyobb versenytársa, a dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd. azonban a negyedik negyedévig nem számít drágulásra. A kapacitás alapján számolva az LG.Philips 18 százalékos, a Samsung 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a lapképernyőpiacon, ezzel világelső.

A világ lapképernyőgyártói több mint 40 milliárd dollárt fordítanak termelési kapacitásuk növelésére az elkövetkező évtizedben. Beruházási terveiket még a jelenlegi túltermelés láttán sem szándékoznak megkurtítani. Az LG.Philipsnél arra számítanak, hogy jövőre 50-70 százalékkal növelhetik szállításaikat.

Az LG.Philips, a dél-koreai LG Electronics és a holland Philips vegyesvállalata üzemi vesztesége az első negyedévben 135 milliárd von volt, a tavalyi utolsó negyedévi 2 milliárd vontó és a tavalyi első negyedévi 699 milliárd von üzemi eredmény helyett. A bevétele 7 százalékkal 2,064 billió vonra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi 1,933 billió vonhoz képest, de 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, azaz tavalyi első negyedévi 2,188 billió vontól.

A legnagyobb negyedéves adózott eredményt a tavalyi második negyedben érte el a társaság, 701 milliárd vonnal. Az idei éves nyeresége várhatóan 70 százalékkal 795 milliárd vonra csökken a 2004-eshez képest, amely 62 százalékkal volt nagyobb az előző évinél.

Az LG.Philips a tavaly júniusi tőzsdei kibocsátásáig a holland és a dél-koreai partner 50-50 százalékos vegyesvállalata volt.

Az idén 700 ezer LCD televízió készül a Philips Kft. székesfehérvári gyárában, jövőre pedig kétszeresére növelik a termelést, közölték szeptember végén. Az LCD-képernyők az LG.Philips távol-keleti gyáraiból érkeznek Székesfehérvárra.
Kulcsszavak: LG.Philips

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59