Brüsszel olcsóbb nemzetközi mobiltarifákat akar

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 7. 10:23
Az Európai Unió a napokban intézkedéseket javasol a nemzetközi mobiltelefonálás olcsóbbá tételére. Viviane Reding, az EU illetékes biztosa erről a Financial Times című brit lapnak nyilatkozott, és olyan törvénykezési folyamat elindítását helyezte kilátásba, esetleg már júniustól, ami - várhatóan 2008-tól - a mobilszolgáltatókat azonos tarifák alkalmazására kötelezné a nemzetközi és a helyi hívásoknál, azaz a külföldi beszélgetéseket, a roamingdíjakat olcsóbbá tenné.
Ezzel mintegy évi 380 millió európai, nem a saját szolgáltatója országában telefonáló mobilos kerülne kedvezőbb helyzetbe - írja a kap. Méghozzá jelentős mértékben, mert számos példa szerint esetenként akár 40 százalék pluszt is fizetnek roamingtarifaként. Brüsszel csak ezen tarifáknál, s nem az alapdíjaknál szeretne csökkenést elérni.

Elemzők szerint Redingnek nem lesz könnyű dolga keresztülvinni az elképzelést, már a bizottság többi tagjánál sem. Lesznek, akik az árrendszerekbe történő beavatkozást ellenzik, mondván: a verseny szabályozza majd a tarifákat. A mobilszolgáltatók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az utóbbi években a roamingdíjak folyamatosan csökkentek, s ha marad az erős verseny, akkor a jövőben is csökkenni fognak. Mindenesetre a telefonálóknak nem tetszik, hogy nyaralásuk helyéről hazatelefonálni egy négy-öt perces beszélgetés esetében is már több ezer forintnak megfelelő anyagi áldozattal jár.
Kulcsszavak: jog tarifa mobilszolg EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50