Ismét elérhető lesz Kínából a Wikipedia?

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 22. 21:36
Jelenleg a kínai államapparátus blokkolja a Wikipedia elérhetőségét, azonban Jimmy Wales, a szabad forrású internetes enciklopédia alapítója szerint ez a közeljövőben megváltozhat.
Mint köztudott az ázsiai ország kormánya különös nézeteket vall a sajtó-, illetve véleményszabadságról, és a nem a nemzeti egység valamint összetartás jegyében született, káros információkat tartalmazó internetes site-ok elérhetőségét blokkolják a hatóságok, így az ország lakosai többek között a Wiki-oldalakat sem tudják lehívni.

Wales szerint a Wikipedia egyszerűen csak egy információs adatbázis, és még a kínai hatóságok sem tekinthetnek arra politikai propagandaként. Az alapító elmondta még, hogy számos pekingi támogatójuk fáradozik jelenleg azon, hogy rávegyék a szigorú cenzorokat a blokád feloldására. A kínai felhasználók 2004 június 3-ig zökkenőmentesen lehívhatták az internetes enciklopédia weboldalát, azonban ezen dátumtól kezdve számtalan alkalommal akadt az fenn hosszabb-rövidebb ideig az állami tűzfalon, míg végül 2005 október 19-e óta teljesen elérhetetlenné vált az az ország lakosai számára.

Egyelőre azonban kérdéses még, hogy abban az esetben, ha újból lehívhatóak lesznek Kínából a Wikipedia oldalai, akkor a kormány nem fogja-e meghatározni - akárcsak a Google esetében is-, hogy az adatbázisból milyen információkhoz férhessenek majd hozzá a felhasználók.

Kulcsszavak: Wikipedia Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50