Több mint 30 millió Canon EF objektív

forrás Prim Online, 2006. március 12. 12:01
A Canon nemrégen (január 20-án) megünnepelhette a 30 milliomodik EF objektív legyártását, kevesebb, mint húsz évvel az EOS fényképezőgép-rendszer és az EF bajonett útnak indítása után. A digitális tükörreflexes fényképezés népszerűségének növekedését mutatja az is, hogy csak az utóbbi öt évben 10 millió EF objektívet adott el a Canon.

Az EF objektív bajonett forradalmasította a tükörreflexes fényképezést 1987-ben, amikor a mechanikus kapcsolatot a fényképezőgép és az objektív között lecserélte elektronikus érintkezőkre, és megjelent az objektívbe épített belső autofókusz motor. A fókuszálási rendszerek folyamatos fejlődése, a képstabilizátor technológia megjelenése, a lencseanyagok tudományának fejlődése, és a víz- és időjárásállóság megjelenése mellett is az EF bajonett ugyanaz maradt. Minden EF objektív kompatibilis az összes eddig gyártott EOS fényképezőgéppel, természetesen beleértve minden új digitális EOS fényképezőgépet is.

Páratlan választék

Jelenleg több, mint 50 EF objektív van piacon, 14-től 600 mm-ig terjedő gyújtótávolságokkal, és egy sor speciális makró, tilt/shift, halszem-optikás és képstabilizátoros modell. A profi fotósok számára az L-sorozatú prof EF objektívek 22 modellje áll rendelkezésre. A különleges optikai felépítésével, összeépítési minőségével és időjárás-állóságával az L-sorozat a Canon csúcsteljesítményű terméksorozata működés, képminőség és időjárás-állóság területén. Az athéni olimpián regisztrált profi fotósok több, mint 70%-a EOS géppel dolgozott.

A precíziós optika öröksége


A 30 millió EF objektív hozzáadódik az 1987 előtt gyártott FD objektívek millióihoz, és kiegészíti a Canon kisgépes és videókamerákhoz gyártott objektívjeinek tízmillióit, ezenkívül a műsorkészítéshez használt objektívek széles választékát is, amelyeket a film- és televíziós ipar a minőségük és megbízhatóságuk miatt kedvel.

Első a világon


A Canon objektívfejlesztésének története tele van olyan technológiákkal, amelyeket a Canon vezetett be. Ilyenek:


Az Ultraszonikus Motor (USM)
első forgalomba hozatala, a cserélhető SLR fényképezőgép-objektívekben. Ma már az EF objektívek nagy részében használatos, és nagysebességű, majdnem teljesen csendes autofókusz mozgatást biztosít jó fékezőnyomatékkal, így precízen állítja meg az autofókuszt a kívánt ponton, túllendülés nélkül.
Az aszférikus lencsetag első megjelenése cserélhető SLR objektívben, amelyet a hagyományos lencséknél fellépő szférikus abberáció csökkentésére vezettek be.
Az UD (Ultra-low dispersion, nagyon kis diszperziójú) és a Szuper UD lencsetagok első megjelenése a cserélhető SLR objektívekben, a kromatikus aberrációk csökkentésére.
Az első Képstabilizátorral (IS) felszerelt objektív megjelenése. A Canon legújabb képstabilizátorával akár három fokozattal hosszabb záridő is használható kézi fotózásnál, a képelmosódás megjelenése nélkül. Jelenleg tizenkét EF objektívbe van beépítve ilyen képstabilizátor.
A Canon az első és még mindig az egyetlen olyan gyártó a világon, amely diffraktív optikai (DO) lencsetagot használ bizonyos SLR objektívekben. A fókuszálási célra a visszaverődés (refrakció) helyett elsődlegesen a diffrakciót használó EF400mm f/4 DO IS USM és EF70-300 f/4.5-5.6 DO IS USM objektívek kiváló képminőséget produkálnak, mégis jelentősen kisebbek és könnyebbek, mint a hagyományos, hasonló specifikációjú objektívek.
Az első 10x zoom objektív (EF35-350mm f/3.5-5.6L USM)
A leghosszabb gyújtótávolság a legszélesebb blendenyílás mellett (EF1200mm f/5.6L USM)

Az EF objektívek folyamatos fejlődése


A fényképezés technológiájának fejlődése mellett az EF objektívek is folyamatosan fejlődnek. A lencsék formájának és Super Spectra bevonatának alkalmazásával elkerülhetők a képérzékelőkről visszaverődő fény hátrányos hatásai. Az EF-S objektív bajonettet arra tervezték, hogy kihasználja az EOS 350D és EOS 20D fényképezőgépek képérzékelőjének kis méretét, és így új, kisméretű, pihekönnyű, de kiváló képminőségű objektívek egész sorozata készül ezen gépek számára.


Kulcsszavak: objektív fotó Canon

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50