Hogyan alakul az informatikában dolgozó szakemberek fizetése?

6000 informatikai szakember adataiból készült összesített bérstatisztika

forrás Prim Online, 2006. március 22. 13:54
Már 6000 informatikus regisztrált a NetAcademia Oktatóközpont FizuFigyelő nevű, 2005. februárban elindított fizetéskalkulátorába. Az összesített adatokból kiderült, hogy az informatikusok nettó átlagbére 226.000 forint, a legjobban fizetett munkakör pedig az IT tanácsadóké.
Az informatikában dolgozó szakemberek fizetése Budapesten átlagosan 53%-kal magasabb, mint vidéken, a felsővezetők pedig 75%-kal visznek többet haza, mint a beosztottként dolgozók. A NetAcademia FizuFigyelőt kitöltők 5%-át kitevő női informatikusok fizetése – annak ellenére, hogy a hölgyek magasabban képzettebbek - 12%-kal alacsonyabb férfi kollegáiknál, az egyetemi diplomával rendelkező informatikusok ugyanakkor 28%-kal keresnek többet az átlagnál.

Az ideális kombinációval azok a budapesti férfiak rendelkeznek, akik felsőfokon beszélnek angolul, egyetemet végeztek, van OKJ-s szakvizsgájuk és valamilyen Microsoft minősítésük, az ő átlagfizetésük nettó 588.000 forint.

„Az egyetem elvégzése és a nyelvvizsga megszerzése után már csak a folyamatos szakmai továbbképzésre támaszkodhatnak a szakemberek. Ezért nem meglepő, hogy az informatikai vezetőktől eltekintve – akik már inkább az irányítással foglalkoznak – a nemzetközileg elismert szakmai minősítéssel rendelkezők átlagosan 8%-kal többet keresnek képzetlenebb kollegáiknál.” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője, aki szerint kiemelten fontos a szakmai képzések munkáltatói támogatása, hiszen a felsőoktatási intézményekben megszerzett tudás a gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően hamar elévül.

Érdemes hajtani


Az informatikai felsőoktatás területén egyébként érdekes tendenciák figyelhetőek meg. Arányaiban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) hallgatói közül kerül ki a legtöbb IT tanácsadó, az itt végzett szakemberek átlagfizetése 36%-kal magasabb az átlagnál. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a BMGE-n végzettek 20%-a rendelkezik felsőfokú nyelvvizsgával, míg a többi oktatási intézmény volt hallgatóinál ez az arány csak 10% körüli.

A főiskolai diplomát szerzett szakemberek 40%-a rendszergazdaként, míg az egyetemet végzettek 42%-a fejlesztőként talál magának állást. Emellett a fővárosban diplomázók szinte kivétel nélkül helyben keresnek és találnak munkát, de Budapestre jön dolgozni a vidéki felsőoktatási intézményekben végzett informatikusok fele is.

A szakmában eltöltött évek száma szintén meghatározza a keresetet. Évente átlagosan 10-15 ezer forinttal emelkednek a fizetések, egészen a tízéves munkaviszony eléréséig, ahonnan az átlagfizetés 320 000 forint körüli állandót mutat. Természetesen a megszerzett tapasztalat összhangban áll a pozícióval is: ötéves munkaviszonyig mindössze az informatikusok 2%-a lesz felsővezető, míg 15 év után ez az arány már 14%.

A FizuFigyelőről

Egy évvel ezelőtt indította el a NetAcademia Oktatóközpont ingyenes, kifejezetten az informatikusok számára készült fizetéskalkulátor szolgáltatását. A FizuFigyelőt tavaly március óta közel 6000 informatikus töltötte ki az ország minden pontjáról. Az adatgyűjtés jellege folytán az eredmények nem reprezentálják pontosan a magyarországi helyzetet, az elemszám azonban már lehetővé teszi az informatikai munkaerőpiac körvonalainak megrajzolását. A bárki által használható szolgáltatás lekérdezésének alapfeltétele, hogy az érdeklődő maga is kitöltse a mindössze 14 kérdésből álló űrlapot. Ezt követően a már említett szempontok szerint lekérdezheti a saját adataival kibővített fizetési adatbázist. A FizuFigyelőben szereplő adatok pontosságát és valódiságát a kitöltők névtelensége, a folyamatosan növekedő elemszám, valamint a tárolt információ félévenként történő frissítése biztosítja.

Az informatikusok fizetési trendjei 2005 februárjában:
Kulcsszavak: trend karrier NetAcademia

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50