Svéd kutatók szerint rákot okoz a mobil

Genda Csongor Zoltán, 2006. április 3. 19:03
Röviddel azután, hogy két Hollandiában illetve Nagy-Britanniában készített tanulmány is arról számolt be, hogy a mobiltelefon használata nem függ össze közvetlenül a rákos daganatok kialakulásával, egy svéd tudóscsoport eredményei most ennek ellenkezőjét látszanak igazolni.
Az Arbetslivsinstitutet kutatói múlt pénteken Stokholm-ban nyilvánosságra hozták ezzel kapcsolatos tanulmányukat, melynek elkészítéséhez mintegy 2200 20 és 80 év közötti rákban megbetegedett személy telefonálási szokásait vizsgálták meg. A közzétett dokumentum szerint a megkérdezettekből 905-nél agytumort diagnosztizáltak, és ezek közül 85 személy vallotta magát intenzív mobiltelefonálónak. Természetesen egészséges embereket is megvizsgáltak a szakemberek, amelyek között jóval kevesebben voltak azok, akik túlzásba vitték volna a maroktelefon használatát. A kutatók azt is elmondták, hogy az agytumorban szenvedők esetében a daganatok leginkább a fejnek azon a felén alakultak ki, amely részhez a felhasználók készülékeiket emelték beszélgetés közben. Annak ellenére, hogy a tanulmányt összeállító tudósok más kockázati tényezőket is figyelembe vettek, úgy vélik, hogy igenis összefüggés van a rosszindulatú elváltozások kialakulása és a mobilkészülékek által kibocsátott sugárzás között.

Kjell Mild, a kutatás vezetője elmondta, hogy mindazoknak, akik gyakran használják maroktelefonjaikat, 240%-al nagyobb esélyük van az agytumorban való megbetegedésre, mint a mértékkel mobilozó embertársaiknak. A szakértők azt tanácsolják a veszélyeztetetteknek, hogy igyekezzenek mielőbb beszerezni headset-et készülékeikhez, illetve még ajánlottabb, ha kihangosítják beszélgetés közben mobiljaikat.

Mild szerint az általuk bemutatott dokumentum számít az eddig hasonló témakörben készített tanulmányok közül a legátfogóbbnak, és ez mutat rá leginkább a hordozható telefonok egészségkárosító hatására.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50