Letölthető filmeket forgalmaznak a hollywoodi stúdiók

Milkovits Gábor, 2006. április 3. 20:18
Két hollywoodi filmstúdió birtokában lévő online mozgóképletöltő szolgáltató mostantól megvételre kínál mozifilmeket, a DVD kiadással egy időben.
A lépés mérföldkőnek számít, mivel mostanáig legálisan csak egy meghatározott időre lehetett „kölcsönözni” a letölthető új filmeket, kivéve néhány B-kategóriás mozit. A Warner Brothers, a Sony Pictures, a Universal, az MGM és a Paramount tulajdonának számító Movielink-től első körben többek között a „Harry Potter és a Tűz Serlege” és a „King Kong” című filmeket lehet ezentúl tartós használatra letölteni – a tulajdonosokéin kívül még a 20th Century Fox filmjeivel együtt. A CinemaNow ugyanakkor a Sony Pictures, az MGM és a résztulajdonos Lions Gate filmjeit, például a „Fűrész II” horrormozit kínálja. Ezenkívül mindkét társaságtól letölthető az „Egy gésa emlékiratai”.

A társaságok a régebbi filmekért 10, az újabbakért, pedig akár 20-30 dollárt is elkérnek, ami vetekszik egy-egy DVD árával, sőt egyes mozik esetében olykor felül is múlja azt. Emellett technikai akadályok is adódnak: a filmek például kizárólag tömörítetlen formában tölthetők le, ami egyrészt 1-2 órás elfoglaltságot jelent még szélessávú hálózat esetében is, másrészt pedig legalább 1 GB helyet követel a merevlemezen. Ennél is komolyabb akadály az igazi népszerűség útjában, hogy egyelőre a CinemaNow esetében csupán egy, a MovieLink-nél pedig összesen három számítógépen tekinthetők meg a letöltött mozgóképes tartalmak, asztali vagy hordozható lejátszón azonban nem. Ez egyben azt is jelenti, hogy televíziójuk képernyőjén is csak azok nézhetik őket, akik az erre lehetőséget kínáló PC-vel rendelkeznek.

Szakemberek szerint a filmstúdiók egyelőre meglehetősen nehéz helyzetben vannak, mivel a legális letöltésekkel szeretnék visszaszorítani a filmkalózkodást, ugyanakkor el akarják kerülni a konfliktust a DVD-ket forgalmazó kiskereskedelmi láncokkal, akik az olcsó letöltések támasztotta konkurencia miatt könnyedén levehetik polcaikról a filmeket.
Kulcsszavak: onlineszolg film

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50