Egy újabb lépés az információs társadalom felé...

forrás Prim Online, 2006. április 6. 16:21
Megszületett Magyarország első nem budapesti számítógépes vizsga és assessment központja. A PBKIK Oktatási Központ Kft. és a ProEuropa Consulting együttműködésével megnyílt az Authorized Prometric Testing Center (APTC) a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara oktatási központjában.
A Prometric a Thomson Corp. részeként piacvezető ebben a szektorban, és világszerte lehetővé teszi az általa eredetileg a Novell számára kifejlesztett adaptív testing alkalmazását több száz - nemcsak információs technológia - vizsga letételét. Példaként olyan cégeket említhetünk meg mint a Cisco, Dell Computer, Adobe Systems Inc., Microsoft, Oracle és nem utolsó sorban a Linux Professional Institut. Az Oktatási Központ e kínálat köré kívánja kialakítani oktatási programját, mely a Linux népszerűsítését is célul tűzte ki.

Linux, új csillag a horizonton? Nem egyszerű ezt a kérdést egyértelműen megválaszolni. Az elmúlt évek folyamán azonban egyre sűrűsödnek azok a jelek, melyek arra utalnak, hogy a Windows sokak által csak megmosolygott vetélytársa, a Linux felnőtté vált. Ez a nyílt forráskódú operációs rendszer kezdi meghódítani a világot, kilép a mindennapi élet színpadára. A Microsoft Vista operáció rendszerének késése ezt a folyamatot kétségkívül felgyorsítja.

A rendszer térhódításának okai sokrétűek. Egyik - a jövőben egyre nagyobb szerepet játszó érv - a biztonság. Nem véletlen tehát, hogy az állami közigazgatásban egyre több ország Linux szerverekkel váltotta le azokat a Windows NT alapú rendszereket, melyek támogatását a Microsoft megszüntette. Az IBM az elsők között ismerte fel ennek a folyamatnak a gazdasági jelentőségét, és zászlajára tűzte az OpenSource támogatását. Nem is eredménytelenül: 2003-ban például München városa úgy döntött, hogy csaknem 30 millió euró értékben mintegy 14000 számítógépet állítanak át Windowsról Linuxra. A döntést, mely IBM és a SuSE hatalmas sikere, még Steve Ballmer személyes közbenjárása sem tudta megváltoztatni. Az áttérésekről készített tanulmány is a Linux és Co. mellett voksol. Magyarországon is több tízezer számítógép kel el évente nyílt forráskódú, ún. szabad szoftverrel. Japán, Kína és Dél-Korea egy lépéssel tovább haladt. Informatikai vezetői megállapodtak, hogy közösen fejlesztenek ki egy Linux alapú operációs rendszert. A három ázsiai ország bejelentése egyértelmű kihívást jelent a Microsoft számára, bár a szoftveróriás egyeduralmát rövidtávon nyilvánvalóan nem fenyegeti, hiszen a piac több mint 90 százalékát jelenleg a Windows-t kifejlesztő amerikai cég uralja. Azért illik megjegyezni, hogy az internet szerverek többségén nem Microsoft szoftverek futnak. Itt szintén egy nyílt forráskódú rendszer - az Apache - a piacvezető. Tendencia: növekvő piaci részesedés.

A másik nem elhanyagolható érv a költségek. A Linux terjesztésének üzleti modellje lehetővé teszi, hogy jóval olcsóbb legyen, mint az amerikai szoftveróriás programjai. Olcsóbb, de nem feltétlenül ingyenes, mert a felhasználói kézikönyv, CD-k, DVD-k, segédanyagok, dokumentációk - ha valaki ezekre igényt tart -, mintegy 14-15 ezer forintba kerülnek. Emellett némi tanulásra is szükség van a sikeres alkalmazáshoz.

A felhasználói programok, mint az OpenOffice Suite (ez a Windows Office csomag megfelelője), a MySQL-ra épülő phProjekt cím és projektnyilvántartó adatbázis, a Magyar Sql-Ledger egy olyan integrált ügyviteli rendszer, amellyel cégek könnyen és rugalmasan végezhetik el a megrendelések, számlák feldolgozását illetve azok egyidejű kettős könyvelését vagy az összes internetböngésző már tényleg csak az internetes letöltés árába kerül, ha valaki nem akarja rááldozni a fent említett minimális összeget sem.

A Linux további előnye még, hogy a nyílt, szabványoknak megfelelő kódok használata és a rengeteg különféle egyéni fejlesztés miatt szinte alig van olyan számítógépes vírus, féreg vagy kémprogram, amely a Linuxszal működő gépeket támadná.

A felsorolt érvek miatt a Kamara Oktatási Központja a ProEuropa Consulting céggel karöltve, zászlajára tűzte a Linux támogatását. A PBKIK Oktatási Központ sorozatosan indít alapfokú tanfolyamokat a „Számítógépek irodai alkalmazása kis- és középvállalkozóknak: Linux és az OpenOffice, mint Windows-alternatíva” címen. Emellett indul Linux rendszergazda és egyéb felhasználói (Apache2 webszerver, SAMBA Primary Domain Controller, tüzfal és egyéb biztonsági eljárások stb.) képzés is.
Kulcsszavak: Linux oktatás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14