Intel 65 nm-es Tavor processzor

Széll Zoltán, 2006. május 1. 17:01
Az Intel az új Core mikró-architektúrán alapuló mikroprocesszorokon kívül más kategóriába tartozó CPU lapkák bevezetését is tervezi szintén a közeljövőben. A vállalathoz közel álló források tudni vélik, hogy az Intel új CPU lapkák bevezetését tervezi a mobiltelefon-piacra.
Az Intel az első, mobiltelefonokhoz fejlesztett Xsale processzor 2001-ben bocsátotta ki. Ennek ellenére ezen a piacon nem tudott uralkodóvá válni. A listavezető ezen a piacon jelenleg a Texas Instruments. Most azonban a források jelzik, hogy az Intel új mobiltelefon-platform bevezetésére készül, amely a korábbiaknál olcsóbb komponenseket tartalmaz. Ezek a maiaknál alacsonyabb árú és mégis intelligensebb mobiltelefonok bevezetését teszik lehetővé.

Rövid időn belül érkezik a nemrég bemutatott ’Hermon’ platform és ’Monahans’ processzort, amely két feldolgozó elem kombinációja. Tartalmazza a sejtprocesszort (Xscale PXA900 sorozat) és az elkülönített alkalmazás processzort (Xscale PXA270 sorozat ’Bulverde’ maggal). A következő generációs processzor egyetlen lapkán egyesíti a két feldolgozó egységet. Ennek hivatalos kódneve jelenleg ’Tavor’.

Az egylapkás konstrukció átmenet a 65 nm-es technológiához továbbá a RF alrendszer lapkákkal történő egyesüléshez. Az új technológia lehetővé teszi a lapkák helyigényének csökkentését, ami biztosítja, hogy a következő generációs alkatrészek a mainál kevesebb helyet foglaljanak el a mobiltelefonok belsejében, ami az utóbbiak méretének csökkentését is lehetővé teszi. A források azt is jelzik, hogy a Tavor alapú referencia kártya konstrukció ára 40 dollár körül lesz. Ez tartalmazza a processzort, a flash memóriát az RF lapkákat és az energia-felügyelő egységet.

Az Intel az új komponensekkel nem veszi célba a belépőszintű mobiltelefon piacot, és nem szállítja a Tavor lapkát a GSM alapú hálózatokhoz sem.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50