100 millió dollárt fizet az Apple a Creative-nak

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 24. 21:05
Az Apple bejelentette, hogy 100 millió dollár kifizetésével rendezi a Creative rivális gyártóval fennálló szabványügyi jogvitáit.
A megegyezés értelmében az Apple használhatja a Creative által levédetett menü-kezelőfelületet iPod hordozható lejátszóiban. Emellett a Creative bejelentette, hogy kiegészítőket fog gyártani és forgalmazni az iPod-okhoz, ami a százmilliós rendkívüli bevétellel együtt jelentősen megnövelheti a cég nyereségét. A hírre reagálva a Creative részvények árfolyama 37 százalékpontot emelkedett a tőzsdén. A Creative korábban levédette azt az általa kidolgozott kezelőfelületet, amellyel a felhasználók a lejátszókon tárolt zeneszámok között kereshetnek. Miután az Apple készülékeiben hasonló megoldás került alkalmazásra, májusban a cég beperelte az Apple-t, amely júniusban szintén bírósághoz fordult azzal, hogy a Creative legalább három szabványát használja jogtalanul. Erre reagálva a Creative a nemzetközi kereskedelemért felelős amerikai felügyeleti szerv (ITC) elé vitte az ügyet.

Steve Jobs Apple-vezér elmondta, hogy a most születetett megegyezés minden a két cég között fennálló vitás ügyet rendez. A 100 millió dollár részvényenként 85 centtel növeli a Creative profitját az idei harmadik negyedévben. Az Apple után a hordozható lejátszók piacán a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező gyártó részt kíván venni a „Made for iPod” programban, amelynek keretében hangszórókat, fej- és fülhallgatókat, illetve „X-fi” kiegészítőket szállít majd a legnépszerűbb lejátszókhoz. Ezzel együtt a rivalizálás továbbra is fennmarad a két cég között: a Creative nagyjából a video iPod-dal megegyező áron kínálja mozgókép-lejátszási funkcióval ellátott Zen Vision:M készülékét.
Kulcsszavak: jog Apple Creative

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14