Samsung: új mobil-tv a berlini IFA kiállításon

Kovács Attila, 2006. augusztus 25. 11:21
A Samsung bejelentette, hogy a németországi IFA iállításon leplezi le az új, kétsávos T-DMB mobilkészülékét.
A Samsung üzenete szerint a DMS (Digitális Multimédia Sugárzás) alapú mobil-tv-ben még sokkal több lehetőség, a DMS szabványban jelentős fejlesztés rejlik. A hamarosan megrendezendő szakmai kiállításon a Samsung SGH-P900D készülékét az új kétsávos generáció első tv-vevőkészülékeként fogja kiállítani. Mostanáig nyolc rádió adását sugározták az úgy nevezett „L-sáv”-on keresztül. Ugyanazon a sávon belül a Németországi Mobil Televízió (Mobiles Fernsehen Deutschand) négy tv-adót és egy BigFM2see elnevezésű „vizuális rádióprogramot” is sugároz. A vizuális rádió egy olyan formátum, amely hangelemeinek minőségét két másodpercenként képek sugárzásával is növelik. A berlini IFA kiállításon a T-Systems az L-sáv további hullámhosszaira is igényt képez négy további adót hozzáadva a jelenlegi ajánlatban szereplő négyhez.

Ismeretes, hogy két hónappal ezelőtt adták ki az első, négy tv-adóról szóló DMS szolgáltatás témájú reklámokat Németországban. Az L-sávot a közeljövőben egy további hullámhossz, a sáv III fogja kiegészíteni. A sáv III jelenleg a mobil felhasználóknak biztosít hozzáférést a tizenegy meglévő rádióadóhoz, de a sáv elvben négy további tv-csatornának is helyet tudna biztosítani. Továbbá más tv-csatornák jelenlétének lehetősége sem zárható ki.

„Elviekben akár 20 darab tv-adó is fogható lenne – azzal a feltétellel, hogy minden sávot kiosztanak, és a tv-csatornákat ennek megfelelően elosztják” – mondta Helmut Egenbauer, a T-Systems Media&Broadcast vezetőségi csoport szóvivője. „Ugyanúgy, mint a digitális rádiónál, itt is elképzelhető, hogy a nyilvános tv-csatornák adása is ingyen fogható legyen. Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk ügyfeleinknek arra, hogy kihasználhassák ezt a nagy programválasztékot a DMS szabványon keresztül. Az IFA-n azt fogjuk bemutatni, hogy ez már akár ma is lehetséges.” Hozzátette: jelenleg a DMS szabvány mobil-tv ügyfeleink részére lehetővé teszi, hogy négy adó programját fogják hat német városban. A tervek szerint a közeljövőben ezt a szolgáltatást szeretnék további hat német városban és agglomerációjukban elérhetővé tenni. A Samsung SGH-P900 – amelyet a Debitel TV tartalmi ajánlataival kapcsolatban reklámoznak – ún. landscape format design (városkép formátumú tervezés) sztereo hangfalakkal, digitális hangerősítővel, dinamikus 150 MB-os memóriával, MicroSD külső memória bővítési kimenettel, tv-kimenettel, valamint olyan multimédiás tulajdonságokkal rendelkezik, mint a két megapixeles kamera, MP3 lejátszó és a Bluetooth technológia.
Kulcsszavak: mobiltelefon Samsung

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50