EMusic internetes zeneáruház mind a 25 EU-tagállamban

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 12. 21:55
A tengerentúlon az Apple iTunes legfőbb riválisának számító, független lemezkiadók által kiadott zeneszámokat forgalmazó eMusic bejelentette, hogy zeneletöltő szolgáltatásba kezd az Európai Unió mind a 25 tagországában, így nálunk is.
Az olyan ismertebb előadók dalait is kínáló társaság, mint például Bob Marley, a Franz Ferdinand, Björk, vagy Johnny Cash, összesen 8500 független kiadótól mintegy 1,7 millió zeneszámot forgalmaz portálján. A szolgáltatás legfőbb jellegzetessége, illetve megkülönböztető jegye, hogy másolásvédelmi kódoktól teljes mértékben mentes mp3 fájlokat tesz elérhetővé, amelyek a letöltés után a felhasználó tulajdonába mennek át, aki így tetszés szerint szabadon rendelkezhet velük. Mindez egy csapásra megmagyarázza a nagy lemezkiadók távolmaradását, akik többek között a másolásvédelemmel igyekeznek küzdeni a zenekalózkodás ellen. Ezzel szemben a csak bizonyos készülékeken lejátszható DRM fájlok, amelyek ráadásul a legtöbb esetben az előfizetés felmondása után automatikusan lejátszhatatlanokká válnak, nem növelik kellő mértékben az ilyeneket forgalmazó portálok vonzerejét, még az iPod miatt egyébként toronymagas piacvezető iTunes esetében sem.

A BBC értesülése szerint az európai eMusic felhasználók háromféle havi előfizetési konstrukció közül választhatnak majd, a letöltött dalok számának alapján. Ha valaki egy hónapban legalább 90 zenei fájlt tölt le, úgy ezek egyenként kevesebb, mint 25 penny-jébe (kb. 100 Ft) kerülnek majd. Az arányok miatt jó tudni, hogy az iTunes esetében egy dal a brit szigeten 79 penny-be (kb. 320 Ft) kerül.

Az eMusic az első nemzetközi online zeneáruház, amely Magyarországon megjelenik, a piacok különbözőségét figyelembe véve remélhetőleg a brit verziónál is alacsonyabb árakkal.
Kulcsszavak: EMusic Emusic zene onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50