Hétfőtől bárki regisztráltathat .mobi domaint

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 26. 21:28
A héttől bárki szabadon bejegyeztethet olyan .mobi kiterjesztésű webes domaineket, amelyeket kifejezetten a mobiltelefonokra szabott online tartalmakhoz és oldalakhoz találtak ki.
A kiterjesztés használatának feltétele, hogy az adott oldal képes legyen a mobilokhoz ideális, kis sávszélességen működni, illetve támogassa az ilyen készülékekre szabott megjelenítést. A .mobi mobilkészülékekre szabott domainek ötlete olyan jelentős cégektől származik, mint a a Nokia, a Samsung, a Nemzetközi GSM Szövetség, a T-Mobile, a Microsoft, a Vodafone, vagy a Telefonica. A fent említett vállalatok annak érdekében hozták létre a bejegyzéseket koordináló MTLD nevű társaságot, hogy a mobiltelefonos felhasználók a kényelmesebb és praktikusabb szolgáltatások segítségével a jelenleginél jóval nagyobb mértékben vegyék igénybe készülékeik internetes funkcióit. A domaineket nemzetközi szinten kezelő ICANN tavaly nyáron hagyta jóvá a kezdeményezést.

A júniustól induló zárt regisztráció során eddig mintegy 13 ezer vállalat és szervezet jegyeztetett be .mobi internetcímet, az MTLD pedig 2007 végéig 200 ezer mobiloldalra számít, immár a szélesebb körből merítve. A bejegyzés költsége kétéves időszakra valamivel több, mint 5000 forint. Szakértők szerint a mobiltelefonokhoz szabott webes tartalmak egységes szabványosítása, illetve ennek a kiterjesztésben történő jelzése jó ötlet, ám korántsem elegendő a mobil internet felvirágoztatásához. Ehhez ugyanis minimum a HSDPA sebességének széleskörű biztosítására, valamint főként egy a mostaninál jóval olcsóbb és áttekinthetőbb tarifarendszerre volna szükség.
Kulcsszavak: domain

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14