NFC-képes Nokia mobiltelefon

Kovács Attila, 2007. január 9. 09:18
Az USA-ban jelenleg is tartó Fogyasztói Elektronikai Show kiállításon a Nokia bemutatta a világ első kereskedelmi forgalomban megjelenő NFC-készülékét, a Nokia 6131 NFC mobiltelefont.
A vékony, összecsukható formájú 6131 NFC a közeli rádiófrekvenciás kommunikációs technológián (Near Field Communications) alapul, a készülék egyetlen érintésével lehetővé teszi az információk megosztását, a szolgáltatások elérését, a fizetést és jegyvásárlást. A mostani, hozzáférés biztosítására vagy kisebb összegű fizetésre alkalmas, érintkezés nélküli fizetőkártyákhoz vagy kulcskártyákhoz hasonló módon használható, NFC technológiával ellátott és teljes szolgáltatáskészlettel felszerelt mobilkészülék saját számítógépes képességeire, vezeték nélküli internet kapcsolatára és felhasználói felületére támaszkodva a funkciók tökéletesen új dimenzióját teszi elérhetővé.

Juha Kokkonen, a Nokia Mobile Phones üzletága Mobile Experiences részlegének igazgatója szerint: „A CES-en is a Nokia 6131 NFC-t  több tucatnyi módon lehetne használni. Ahelyett, hogy kitűzőt hordanánk a belépéshez, a telefon érintésére beengednének a kiállításra. A termékinformációk beszerzéséhez csak a termék kijelzőjéhez kellene érinteni a telefont, vagyis többé nincs szükség a katalógusok hurcolására. Végül a bankjegy-automatához vezető mindennapi zarándoklatunk helyett kávénkat, üdítőinket vagy hot dogjainkat egy NFC telefonnal szintén megvásárolhatnánk” – mondta el

A csupán egyirányú kommunikációra képes, hagyományos kártyáktól vagy kulcskártyáktól eltérően az NFC-képes mobiltelefonokkal a felhasználóknak tökéletesen interaktív élményben lehet részük. Ha például egy ilyen készülékkel megérintünk egy NFC-képes plakátot vagy információs pultot, akkor az automatikusan az internet-alapú információkhoz kapcsol minket, megnyit egy audio állományt, vagy közvetlenül a telefonra tölti az új tartalmat. Ráadásul az érintkezés nélküli fizetések biztonságosabbak is, hiszen szemben a bárki által használható kártyákkal vagy kulcsokkal, a készüléket úgy is beállíthatjuk, hogy kizárólag a felhasználó jelszavára engedélyezze a tranzakciót.

A 6131 NFC telefon az NFC funkciók mellett napjaink legkedveltebb vezeték nélküli szolgáltatásait is biztosítja. A mikroSD-kártyát támogató, beépített digitális zenelejátszóval és az FM rádióval a felhasználók menet közben is kedvenc dalaikat élvezhetik. A külön fényképezőgombokkal működő és nyolcszoros digitális zoommal rendelkező, 1,3 megapixeles kamerával könnyedén fotózhatunk és oszthatjuk meg másokkal a felvételeket. A Bluetooth vezeték nélküli technológiával a Nokia tartozékainak és a személyi számítógépek széles választéka elérhető, kompatibilis gépkocsiban pedig akár kihangosítva is telefonálhatunk.

A Nokia információi szerint a 6131 NFC várhatóan 2007 első negyedévében jelenik meg az üzletekben, ára adók és kedvezmények nélkül kb. 260 euró lesz.
Kulcsszavak: CES Nokia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36