A Satyam harmadik üzleti negyedéve: 23,6 százalékkal csökkent a profit

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 22. 10:52
A vállalati megoldásokat szolgáltató indiai Satyam Computer Services Ltd. információs technológiai cég, Indiában nagyságra a negyedik, pénteken 71,7 millió dolláros adózott eredményt jelentett amerikai GAAP szerint az üzleti éve decemberrel zárult harmadik negyedéről, 23,6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 93 milliónál, de többet az előző negyedévi 65,5 milliónál.
Az első félévi lassítás után az eredmény már egyenest csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami az árérvényesítés növekvő nehézségét jelezte a lassúbb gazdasági növekedésre számító világpiacon, a szeptemberrel zárult negyedhez képest viszont már javult a helyzet, mert a legfrissebb előrejelzések szerint a gazdasági növekedés lassulása világszerte kisebb lehet az idén a korábban vártnál, így a megrendelők óvatossága enyhült. A cégnél elmondták, hogy új megrendelőikkel jelenleg az eddig átlagár felett 3-5 százalékkal szerződnek, és régi szerződéseiket is körülbelül 3 százalékos áremeléssel tudják megújítani.

A harmadik üzleti negyedévben az üzemi eredmény 33,1 százalékkal 77,6 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 58,3 millióhoz képest, és meghaladta az előző negyedévi 66,1 milliót is.

A bevétel 33,3 százalékkal 375,6 millió dollárra emelkedett az egy évvel azelőtti 281,8 millióhoz képest, és 6,7 százalékkal több volt az előző negyedben elért 352 millió dollárnál. Különösen dicsérték a forgalom növekedését Európában, és a vállalati megoldásszolgáltatást és tanácsadást, amely már a bevétel 42 százalékát hozza.

A negyedévben 34 új ügyfelet szereztek.

  •  

Az 1987-ben alapított Satyam 2004. novemberben globális fejlesztési központot és irodát alapított Budapesten, európai terjeszkedésének alátámasztására, csökkentendő függését az amerikai piactól.

2005. novemberben a cég együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével (SZTAKI).

  •  

Az üzleti éve szeptemberrel zárult első felében a Satyam 141 millió dolláros adózott eredményt ért el amerikai GAAP szerint, 50,2 százalékkal többet a tavalyi első félévi 93,9 milliónál.

A cég lassított az előző üzleti évi 62,5 százalékos ütemhez képest, sőt, a második üzleti negyedévben még tovább lassult az ütem: az adózott eredmény 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de a beszámolóban megjegyezték, hogy a negyedévben is már 11 százalékkal nőtt a forgalom az első üzleti negyedévhez képest, és ez öt éven belül a legnagyobb folytatólagos emelkedés. A számítógépes vállalati megoldások iránt továbbra is gyorsan növekvő keresletben, a gyors ügyfélszerzésben bízva emelték az egész évre szóló bevétel-előrejelzést dollárban számolva: 34,6-35,1 százalékos növekedésben bíznak. Az előző pénzügyi év végén 24-26 százalékos bevételnövekedést jósoltak a mostani pénzügyi évre.

Az első üzleti félévben az üzemi eredmény 133 millió dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 97,9 millióhoz képest.

A bevétel, 674,5 millió dollár, 31,3 százalékkal több az egy évvel azelőtti 513,9 milliónál. A második üzleti negyedévben a bevételnövekedés, folytatólag 11 százalékos, már meghaladta az értékesítés 9,5 százalékos mennyiségi növekedését, amit a fizetési késedelmek csökkenésével is magyaráztak.

A cég világszerte ötven országában tevékenykedik, a félévben 35 új nagy ügyfelet szerzett, ügyfelei között van a Fortune magazin 500-as listájáról 156 világcég.

  •  

A Satyam Computer Services 249,4 millió dolláros adózott eredményt ért el a tavaly márciussal zárult, előző pénzügyi évében, 62,5 százalékkal többet az előző évi 153,8 milliónál. 2004-ben 111,9 millió dollár volt az adózott eredménye.

Bár az üzletmenet szezonális okból lassult már a tavalyi naptári első negyedévben, és így az eredmények elmaradtak az előző negyedévitől, évi átlagban jelentős gyarapodás volt, amit főleg az értékesítés mennyiségi növekedésével magyaráztak. Annak üteme körülbelül kétszer akkora volt, mint a bevétel növekedéséé.

Az üzemi eredmény 219,7 millió dollárra nőtt az előző évi 162,5 millióról és az egy évvel korábbi 121,1 millióról.

A forgalom 38 százalékkal 1,096 milliárd dollárra gyarapodott 793,6 millióról, illetve a még egy évvel korábbi 566,5 millióról. A cégnél eredetileg 26-28 százalékos bevételnövekedésben reménykedtek, de a vártnál gyorsabb ügyfélszerzés, elsősorban az Egyesült Államokban, illetve világszerte az autóiparban, jócskán javította az ütemet.
Kulcsszavak: Satyam

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50