A világ élvonalában a magyar természetfotósok

forrás Prim Online, 2007. január 29. 17:38
A világ egyik legnevesebb természetfotós versenyén, a BBC Wildlife Magazine és a londoni Natural History Museum közös pályázatán 2005-ben több magyar versenyző is sikerrel szerepelt - az ő kiállítási anyaguk lesz látható január 31-től a Magyar Természettudományi Múzeumban.
A világszínvonalú természettudományi gyűjteménnyel rendelkező londoni Natural History Museum és a BBC Wildlife Magazine, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb természet- és környezetvédelmi magazinja 1984 óta minden évben meghirdeti az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő „Év Természetfotósa” (Wildlife Photographer of the Year) pályázatot, amelynek célja a természet sokszínűségének bemutatása és védelme. A 2005-ben, profiknak és amatőröknek egyaránt meghirdetett, változatos témákat és stílusokat felvonultató fotós díszszemlére 59 országból 16900, különböző kategóriákban és technikával készült kép érkezett.

2005 októberében a „Wildlife Photographer of the Year” versenyen a legtehetségesebb 26 év alatti fotósnak Máté Bence (20) bizonyult, akinek összesen hét képét válogatták be. „Mosakodó róka” című képe az állatportré kategóriában is díjazott lett. Magyarország a fotóművészet világtérképen eddig is jelentős helyet foglalt el Kertész, Brassai vagy Robert Capa munkássága révén. A magyar fotográfia hírnevét még tovább öregbítette a pályázat növényfotó kategóriájában első helyen végző Novák László, akinek egy másik képe a „Forma és kompozíció” kategóriában szerepelt. A sikersorozat folytatódott  2006-ban, ugyanis Dombovári Tibor búvárfotós egy barrakudáról készült képe bizonyult az állatportré kategória legjobbjának, ráadásul ugyanebben az évben a tizennégy év alatti kategória első és második helyezettje is a magyar tehetségek közül került ki.

A természet szépségét, változatosságát és drámaiságát bemutató nemzetközi fotókiállításnak 2007. januárjától első ízben ad otthont a Magyar Természettudományi Múzeum, ahol a két díjnyertes alkotó, Máté Bence és Novák László munkáiból válogatott szatellit kiállítás is megtekinthető. A két alkotó sikereinek elismeréseképp 35-35 képet állítanak ki a Magyar Természettudományi Múzeumban az EPSON támogatásával. A képeket Epson Stylus Pro 9800 nagyformátumú printerrel UltraChrome K3 pigment tintával az Epson 250 grammos Photo Paper Gloss papírjára nyomtatják. A kiváló minőségű, nagyméretű fotók a fotóművészet rajongói és a természetet kedvelők számára egyaránt maradandó élményt nyújtanak.
Kulcsszavak: fotó

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14