Hamarosan Magyarországon is "intelligens gyerekzár" a mobiltelefonokon

forrás Prim Online, 2007. február 12. 16:03
A napokban a mobiltelefont használó kiskorúak védelméről önkéntes megállapodást írtak alá Brüsszelben a vezető európai mobiltársaságok – köztük a Vodafone, amelynek értelmében a cégek elkötelezték magukat a felnőtteknek szánt tartalmakhoz való hozzáférés ellenőrizhetővé tételére, valamint a kereskedelmi tartalom osztályozására. Hamarosan Magyarországon is még biztonságosabbá tehető a gyermekek által használt telefon.
A Vodafone mindig nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok és a gyermekek biztonságos mobilhasználatára. Az elmúlt években kialakított Vodafone Tartalmi Szabványok programja útmutatásként szolgál a helyi Vodafone leányvállalatoknak is a tartalom jellegű termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban. A program kiemelt elemei: a tudatos nevelés és oktatás; a hozzáférési kontroll, illetve a tartalom besorolás.

Egy új fejlesztésnek köszönhetően a Vodafone Magyarország rövidesen még biztonságosabbá teszi a gyermekek és fiatalkorúak mobilkészülék használatát. A hazai piacon egyedülálló újdonság bevezetése után bármely mobiltelefon előfizetője nyilatkozhat arról, hogy az adott előfizetést (telefont) nem felnőtt használja, s így korlátozott hozzáférésre lehet szükség.

A „gyermek” profil kiválasztásával egyrészt automatikusan korlátozódik a Vodafone live! saját portálján a tartalmakhoz való hozzáférés – a készülék (telefonszám) használója csak az univerzális, nem korosztályos tartalmakat ér el. Második funkcióként az emelt díjas szolgáltatások - akár hang-, akár sms szolgáltatásról legyen szó - nem vehetőek igénybe. Harmadrészt a mobilon keresztül elérhető internetes oldalak közül csak a gyermekek számára is felelősséggel ajánlott, biztonságos oldalakat látogathatja meg a készülék használója.

A Vodafone által üzemeltetett Vodafone live! portálon 2003-as indulása óta alapelv, hogy a Vodafone vagy a partnerei által szolgáltatott tartalmak előzetes szűrésen, majd a tartalom jellegétől függően besoroláson és osztályozáson esnek át. A felkerült tartalmakról a felhasználók számára minden esetben - még letöltés, illetve fizetés előtt – egyértelműen és átlátható módon kiderül, hogy kinek ajánlott vagy nem ajánlott. A kialakított szabályozással összevetésre kerülnek pl. a letölthető csengőhangok, Java játékok, háttérképek, videók, valamint egyes böngészhető tartalmak is (pl. fórumok, társkeresők).

A Vodafone live! portálon az alábbi négy főbb kategóriában találhatóak tartalmak:

  • univerzális: mindenki számára ajánlott és hozzáférhető
  • 12 éven aluliaknak nem ajánlott (pl. bizonyos kalandjátékok)
  • 16 éven aluliaknak nem ajánlott (pl. háborús tartalmú, ill. erőszakot korlátozott mértékben ábrázoló játékok). Ebbe a kategóriába sorolta be a Vodafone a korérzékeny közösségi szolgáltatásokat is (pl. társkeresőt, fórumokat), 16 éven aluliak nem is regisztrálhatnak ilyen jellegű chat-ekre, fórumokra.
  • 18 éven aluliaknak nem ajánlott: idetartoznak a tömegmédiában (tv, bulvárújságok) elfogadott explicitást felmutató erotikus (nem pornográf) oldalak.

A Vodafone live! oldalaira kizárólag felnőtteket célzó, korhatáros tartalmak nem kerülnek fel.
Kulcsszavak: mobilszolg Vodafone-hu

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50