Ronaldo is futhat a pénze után a BenQ Mobile csődje miatt

Milkovits Gábor, 2007. március 23. 07:21

Mintegy 4350 hitelező és korábbi alkalmazott mellett a Real Madrid brazil sztárfocistájának is tartozik a BenQ Mobile – neki mobiltelefonok reklámozásáért - és a csőd miatt lehet, hogy most mindannyian futhatnak a pénzük után.

Miközben ugyanis a Real Madrid az érvényes szerződés értelmében júliusig BenQ Mobile feliratú mezben kénytelen játszani, magának Ronaldo-nak pedig külön is több reklámért tartoznak, a BenQ Mobile tavaly októberben csődöt jelentett. A patinás klub és a futball-sztár követelése mellett persze nyilvánvalóan jóval nagyobb súllyal esik a latba az a mintegy 1,2 milliárd euró, amivel a cég hitelezőinek és volt munkatársainak tartozik. Csak a 3500 korábbi alkalmazott 27 millió eurót követel, ám a hiteltartozások már jóval felülmúlják a BenQ Mobile 300 millió euróra rúgó eszközkészletét. A kérdés most az, hogy a tajvani BenQ anyacég hajlandó, illetve bírósági döntés eredményeként köteles-e elvállalni a tartozásokat.

A Siemens Mobile, amely az utóbbi években számos fontos innovációs és más fejlesztési területen lemaradt versenytársaitól, igen nehéz pénzügyi helyzetben volt, amikor 2005-ben eladták a BenQ-nak, ugyanakkor a tajvani vevőtől a többség éppen a cég pozícióinak hosszú távú stabilizációját remélte. Ez azonban nem sikerült, a veszteség a 840 millió eurós beruházást követően is elérte a 155 millió eurót a 2006-os első negyedévben. Így aztán Kuen Yao Lee, a BenQ elnöke bejelentette, hogy a BenQ Siemens mobilok ezentúl kizárólag Ázsiában készülnek majd. A tajvani gyártó ugyanis a felvásárlástól számított öt évig jogosult a patinás márkanév használatára.

Németországban sokan a BenQ mellett a Siemens elektronikai órást teszik felelőssé a történtekért, az alkalmazottak egy része pedig szándékos és az eladó fél beleegyezésével végrehajtott csődbevitelre gyanakszik. A Siemens ugyanakkor szóvivője útján közölte, hogy nem érti a BenQ intézkedéseit.

Kulcsszavak: +céginfo Benq

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50