Európai online könyvtár magyar támogatással

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 23. 18:05
A Francia Nemzeti Könyvtár a tegnapi napon útjára indította az Europeana nevű online tudásbázist, amellyel mintegy a Google-nak akar konkurenciát állítani az Unió.
Az amerikai keresőóriást már évek óta bírálják amiatt, hogy leginkább angol nyelvű dokumentumokat digitalizál. Az európai politikai és irodalmi szervezetek azonban a kulturális egyensúly felborulását vizionálták, és ennek elkerülése érdekében különböző archiválási projektekbe kezdtek. Ezen kezdeményezések egyike az Europeana, amely három nagy intézmény támogatásával jött létre. A projekt kezdeményezője természetesen a Francia Nemzeti Könyvtár, azonban az online adatbázisban a Portugál Nemzeti Könyvtár és a magyarországi Széchényi Könyvtár anyagai is megtalálhatóak. Jelenleg mintegy 12 ezer dokumentum között kutathatnak a felhasználók, ám a tervek szerint év végére még 100 ezerrel fog nőni a digitalizált művek száma, és a későbbiekben más nemzetek archívumai is megjelennek majd az Europeana oldalain.

"Jelen esetben szó sincs a Google elleni támadásról, mert mi egyszerűen csak a kultúra sokszínűségét akarjuk biztosítani az interneten is" - nyilatkozta Jean-Noel Jeanneney, a Francia Nemzeti Könyvtár igazgatója.
Kulcsszavak: könyvtár onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50