Kodak EasyShare Z612, 6 megapixeles szuperzoom

Széles Csongor, 2007. március 27. 13:31
A fényképezőgépek területén a Kodak márkanevet általában a kompakt modellekkel szokták azonosítani, amelyekkel akkor is szép képeket készíthetünk, ha lila ibolyánk sincs a fényképészet mesterségéről. A Kodak fényképezőgépek általános jellemzője a rikító színvilág, amely még a természetes színbeállítással is túlzás a profi fotós szemében, de ezt a felhasználók többsége észre sem veszi.
Másfelől a szuperzoom kategóriában a nagyobb igényű felhasználóknak kívánnak megfelelni, azoknak, akik többre vágynak egy egyszerű kattintásnál és a kézi beállításokkal is szeretnék finomhangolni fényképeiket.

Amikor a Kodak egy szuperzoom modellel jelentkezik a piacon, a fentiek miatt nehéz egyből megítélni, hogy melyik felhasználót veszi célba, vagy hogy milyen kategóriába illeszkedik. De lássuk a lényeget, nézzük, hogy mit tud az új Kodak EasyShare Z612.

Felépítés

A többi szuperzoomhoz hasonlóan a Z612 is miniatűr SLR fényképezőgéphez hasonlít, ám jelen esetben a váz valóban kicsire sikeredett a maga 104x74x69 mm-es méreteivel, valamint a tömege is csekélynek mondtató, csupán 330 gramm. A váz teljes mértékben műanyagból készült, leszámítva az objektív kiálló részét, ahol nem spóroltak a fémmel.

A gombok használatán bárki gyorsan kiigazodik, a hüvelykujj számára kényelmesen kézre eső tárcsa és a felvétel módot beállító tárcsa kombinációjával pedig gyorsan hozzáférhetünk a számos optimalizált előbeállításhoz. A fényképezőgép hátfalát a 2,5 inches képernyő uralja, amely nagy segítséget nyújt a fényképek megkomponálásában. Az LCD képét az elektronikus keresőben is megnézhetjük - ez kapóra jöhet erős napsütésben, de a többi szuperzoom géphez hasonlóan ne várjunk optikai keresőt.

Mindent összefoglalva a fényképezőgép szépnek mondható, bár a kis méretei miatt a nagyobb kezű felhasználók számára kényelmetlen lehet a fényképezőgép markolata, ugyanakkor mintha nem igazán felnőtt kézbe tervezték volna, hisz a kioldógomb már nem igazán esik kézre. Jobban örültünk volna, ha a jelenlegi műanyag helyett gumibevonattal látták volna el a markolatot. Ezt leszámítva a Z612 gombjaira egyáltalán nincs panasz, hozzáférhetőek és könnyen használhatóak.

Tulajdonságok

A 6 megapixelnél manapság többet is elvárhatunk egy szuperzoomtól, de a képfelbontás a szuperzoomoknál inkább másodlagos szerepet játszik a képminőség és a tulajdonságlista után. A Z612 igazi büszkesége nem a képérzékelő, hanem a 12x képstabilizátorral kontrollált optikai zoom.

A fényképezőgép nem teszi lehetővé, hogy az összes beállítást mi válasszuk meg, de ez a Kodaktól természetesen várható volt. Bár az expozíciót kézzel is beállíthatjuk, még manuális módban is a fényképezőgép autófókuszára és az előre beprogramozott fehéregyensúlyra kell hagyatkoznunk.

A menüben való eligazodás viszonylag egyszerű, a legfontosabb funkcióknak külön gombot biztosított a gyártó. Téma módban sincs hiány, választhatunk havas táj, szöveg, tengerpart, gyertyafény, virág, múzeum, naplemente, gyerekek, tűzijáték, tájkép, világos háttér, sport, portré, önportré, éjszakai portré és éjszakai tájkép között.

Teljesítmény

Az első dolog, ami a használatkor szembetűnik az a Z612 gyorsasága: egy másodperc alatt bevetésre kész a gép, ugyanakkor a zoom teljesítménye is meglepően jó, bár ez főleg a 4 lépcsőjű zoomnak tudható be, ami azt jelenti, hogy állítgatás nélkül nem tudunk azonnal nagylátószögből telére zoomolni.

Míg az LCD jó szolgálatot tett, addig az elektronikus keresőről semmi jó nem mondható, egyáltalán nem tetszett, hogy ilyen irtó rossz minőségű keresőt kalapált össze a Kodak. A keresőben megalkotott kép normál fényviszonyok között is lapos, telített, és nagyon zajos volt.

A Z612-vel készített fotók amolyan jó Kodakosak voltak. A színek mindenhol élénkre sikeredtek, ennek "köszönhetően" a legkomolyabb kompozíció is kifestőkönyvet jutatott az eszünkbe. Meg kell hagyni, hogy gyenge fényviszonyok között készített felvételek színeinek felvilágosítása végül is nem volt rossz megoldás, de a jól megvilágított felvételek eléggé gyermekded színekben pompáztak.

A másik probléma, ami a használat során felvetődött az a nagy zoomnál fellépő fókuszhiba. A Z612 nagyon megválogatja magának azokat a tárgyakat, amelyekre hajlandó élességet állítani, ez pedig nagyon sok helyzetben okozott gondot, főleg amiatt, hogy a kézi élességállításra nincs mód. Ezt leszámítva a Kodak Z612 nem annyira gagyi, sikerült néhány jónak mondható felvételt készíteni, csak az a bosszantó, hogy a felvételek nagy része "ahogy esik, puffan" elv alapján sikerül, vagy nem, attól függően, hogy a fényképezőgépnek sikerül odafókuszálni, ahova mi szeretnénk.

Értékelés

A 76 000 Ft árcédulát figyelembe véve azt kell mondanunk, hogy ebben az esetbe az ár-teljesítmény arány nincs egyensúlyban. Az igaz, hogy kecsegtető funkciókat is kínál, de az a gond, hogy az már az éles képekért is komoly küzdelmet kell vívni. Nemcsak a konkurencia, hanem a Kodak is gyártott már ennél sokkal jobb fényképezőgépet. Véleményünk szerint a szuperzoom kategóriában még van mit pótolnia a Kodaknak.

Méretek 104x 74x69 mm
Tömeg 330 g
Kategória szuperzoom
Csatlakozás USB 2.0, PictBridge, kompozit
Memória SD/MMC memóriakártya + belső memória
Akkumulátor Li-Ion
LCD típusa 2,5"
Kereső elektronikus
Érzékelőlapka típusa CCD
Érzékelőlapka pixelszáma 6,1 megapixel
ISO beállítások Auto, 80, 100, 200, 400, (800 1 megapixel felbontásban)
Optikai zoom 12x
Digitális zoom -
Záridő 16-1/2000 mp
Blende F/2,8–4,8
Tömörített formátum JPEG
Felvételmódok Havas táj, szöveg, tengerpart, gyertyafény, virág, múzeum, naplemente, gyerekek, tűzijáték, tájkép, világos háttér, sport, portré, önportré, éjszakai portré és éjszakai tájkép
Fehéregyensúly Auto, 5 beállítás
Vakumódok Auto, be, ki, kiegészítő fény
Visszaszámláló 10 vagy 2 mp
Videó maximális felbontása 640x480 @ 30fps
Videó formátuma MPEG-4
Hang van
Ár 76 000 Ft
Kulcsszavak: Kodak kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50