Telefonhívás az Everest csúcsáról

Milkovits Gábor, 2007. április 2. 21:30
Rod Baber brit hegymászó nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a nehéz északi falon megmássza a Mount Everestet csak azért, hogy telefonálhasson a világ tetejéről.
Baber többszörös világcsúcstartó, mivel eddig több magas hegyet mászott meg, mint bárki más, emellett pedig feljutott az összes európai ország legmagasabb hegycsúcsára. A mostani vállalkozás viszont különleges teljesítményt igényel tőle, mivel Baber mindeddig még nem járt 7000 méter felett, ráadásul a térerő biztosítása miatt a legnehezebbnek tartott, Tibet felőli északi falon kell feljutnia a 8848 méteres magasságig. Az egyetlen mobiltelefonos adótorony ugyanis, amelynek hatósugara elvileg kiterjed a világ legmagasabb hegycsúcsára, az Everest-től északra található és egy kínai szolgáltatóhoz tartozik.

Baber kísérletét a Motorola szponzorálja, akik egy szélsőséges időjárási körülményeket, például komoly fagyot is elviselő készüléket biztosítanak a kísérlethez. A sikeres híváshoz a vételi viszonyok miatt szép időre lesz szükség, de ez amúgy is elengedhetetlen feltétele a csúcstámadásnak. A hegymászó arról egyelőre nem beszélt, hogy kit fog felhívni, ha felér a csúcsra.
Kulcsszavak: mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50