GVH: nyárra az egész országban lesz csupasz ADSL

Kovács Attila, 2007. április 3. 17:18
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ma a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket. A GVH 2006. januárjában versenyfelügyeleti eljárást indított mind az öt magyarországi volt koncessziós vezetékes telefonszolgáltatást nyújtó vállalkozás (Magyar Telekom, Invitel, Hungarotel, Emitel, Monortel) ellen annak vizsgálatára, hogy megsértik-e a versenytörvény rendelkezéseit azzal, hogy ADSL-alapú szélessávú internet-szolgáltatást csak vezetékes telefon (PSTN) hozzáférési szolgáltatás igénybevétele esetén nyújtanak.
Az eljárás során mind az öt vállalkozás vállalta, hogy viszonylag rövid határidővel – felkészültségüktől függően 2007. május és augusztus között – bevezeti a vezetékes telefonszolgáltatás nélküli („csupasz”) ADSL-szolgáltatást, ezáltal az az ország egész területén elérhetővé válik.

A GVH a fenti vállalás kötelezettségként történt előírása mellett az eljárást mind az öt vállalkozással szemben megszüntette a versenytörvény erre felhatalmazó rendelkezése alapján (lásd a keretes tájékoztatást). A fogyasztók a szolgáltatók által vállalt időponttól dönthetnek arról, hogy a vezetékes telefonnal együtt igénybe vett ADSL-szolgáltatás helyett, az ezek együttes díjánál olcsóbb, de a „kapcsolt ADSL” terméknél az indokolt mértékben magasabb díjú „csupasz” ADSL-szolgáltatást veszik igénybe. A váltás lehetősége a hűségkedvezménnyel kínált ADSL-szolgáltatások igénybevevőit bizonyos esetekben csak az elkötelezettségi idő letelte után illeti meg.

A GVH a vizsgált versenyprobléma hatékony rendezése érdekében a jogszabályi keretek között eredményesen együttműködött a Nemzeti Hírközlési Hatósággal, amely a jövőben felügyeli a csupasz ADSL szolgáltatások nyújtásának alakulását, különös tekintettel a nagykereskedelmi feltételek meghatározására.
Kulcsszavak: DSL ADSL GVH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50