Nokia-Siemens leépítés: tiltakozások Németország-szerte

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 9. 10:34
A Deutsche Telekom után a Nokia Siemens Networks dolgozói is tiltakozó akciókba kezdtek a tervezett leépítések miatt: kedden Németország-szerte rendkívüli üzemi gyűléseken adott hangot tiltakozásának több ezer alkalmazott. Az IG Metall szakszervezet figyelmeztetett: ha a vezetés nem vonja vissza a létszámcsökkentési terveket, akkor további lépéseket tesznek.
A tavaly létrehozott Nokia Siemens közös vállalat Németországban a 10 ezer munkahelyből 1900, világszerte 60 ezer munkahelyből 10 ezret tervez leépíteni költségtakarékosságból.

A másik nagy német távközlési vállalat, a Deutsche Telekom átalakítása körül zajló konfliktusban a ver.di szakszervezeti szövetség a hét végén új sztrájkstratégiát körvonalazott: az egész cégre kiterjedő munkabeszüntetés helyett a DT érzékeny presztizsprogramjait bénítja meg időlegesen. Eszerint a DT vállalati ügyfelei, bankok, biztosítók, üzemek számolhatnak azzal, hogy távközlési lehetőségeik korlátozottá válnak. A magánügyfeleket a ver.di szándékosan kihagyja, mert fontos számára a lakosság szolidaritása.

A ver.di hétfőtől tart háromnapos szavazást az ügyben. A szövetség vezetése biztos abban, hogy a 75 százalékos szükséges többséget megkapják. Ezzel ez lenne az első munkaügyi konfliktus azóta, hogy a Deutsche Telekomot 12 évvel ezelőtt részvénytársasággá alakították.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50