A hír igaz: 9 helyi YouTube oldal indul

Milkovits Gábor, 2007. június 19. 20:30

A tegnapi értesüléseket megerősítve a Google bejelentette, hogy összesen kilenc országban helyi nyelvű, és részben helyi tartalmakra épülő YouTube videómegosztó internetes portált nyit.

Chad Hurley és Steve Chen alapítók egy párizsi sajtókonferencián közölték a nagyközönséggel, hogy Nagy-Britanniában (http://youtube.co.uk), Franciaországban (http://youtube.fr), Írországban (http://youtube.ie), Olaszországban (http://it.youtube.com), Hollandiában (http://youtube.nl), Lengyelországban (http://youtube.pl) Spanyolországban (http://youtube.es), Brazíliában (http://www.br.youtube.com) és Japánban (http://youtube.jp) indítanak helyi YouTube oldalakat. A videómegosztó portálra eddig is bármilyen nyelven lehetett videókat illetve hozzászólásokat küldeni, a navigációs menük azon angol nyelvűek, a válogatott tartalmak pedig főként az amerikai „ízlést” tükrözik. Mindez annak ellenére így van, hogy a felhasználók több mint a fele az Egyesült Államokon kívül él. Első körben az országos oldalak nyelve változik, beleértve a keresőt is, míg a helyi közönséglisták illetve külön hozzászólások a későbbiek folyamán érkeznek. A regisztrált felhasználók számára szabad lesz az átjárás a különböző nemzeti YouTube portálok között, amit a felső sorban futó zászlócskák valamelyikére kattintva egyszerűen végre tudnak majd hajtani.

A YouTube-ot tavaly 1,65 milliárd dollárért megvásároló Google számára fontos, hogy Amerikán kívül is versenyképes maradjon a szolgáltatás, márpedig a fő konkurenciát a helyi székhelyű és nyelvű szolgáltatások jelentik. Európában például az egyébként piacvezető YouTube részesedése mindössze 25%. Sajnos Közép-Kelet Európában egyelőre csak a legnépesebb lengyel piacot vették célba, így a magyar verzióról jelenleg még nincs hír.

Kulcsszavak: web2 videó YouTube Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50