A Navteq első hazai partnere a Geometria Kft.

Kovács Attila, 2007. június 20. 14:46

Magyarországi bemutatkozó sajtótájékoztatóját tartotta ma Budapesten a járműnavigációs berendezésekhez (GPS) és más helymeghatározással kapcsolatos alkalmazásokhoz történő digitális térképadat(bázis)-szolgáltatás piacán világviszonylatban vezető helyet elfoglaló amerikai Navteq cég. A rendezvényen a vállalat történetének, jelenlegi piaci helyzetének bemutatása mellett néhány fontos bejelentésre is sor került.

Ezek egyike: a Navteq megkötötte első magyarországi viszonteladói szerződését a hazai térinformatikai piacvezető vállalatával, a Geometria Kft.-vel. Az 1989-ben alapított Geometria úttörő szerepet töltött be a térinformatikai információs rendszerek területén Magyarországon. Jelenleg a cég a közüzemi vállalatok és a telekommunikációs szektor elismert szakértőjeként sikeresen ötvözi a térinformatikai és informatikai szolgáltatásokat. A cég referenciái között több olyan átfogó projekt is szerepel, amelyek során komplett rendszereket helyeztek üzembe a Magyar Villamosipari Művek (MVM), a budapesti Elektromos Művek (ELMÜ), az Észak Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat (ÉMÁSZ) és az Invitel megbízásából.

Az elmúlt néhány év során a gazdasági változások a közüzemi vállalatok privatizációjához, a szabad piac fejlesztéséhez vezettek. A befektetők ebben a szegmensben is minden elképzelhető lehetőséget megvizsgálnak, amely a hatékonyságot és a profitot növelheti, így a Geometria ügyfelei – köztük a Démász (az EDF csoport tagja) és a Fővárosi Vízművek – a Navteq-kel kötött megállapodásra is úgy tekintenek, mint amely növelni fogja eredményességüket. A Fővárosi Vízmű által használt alkalmazás útvonal-optimalizálással, flottakövetéssel és -irányítással támogatja a műszaki gépkocsik munkáját.Egy csapat speciálisan kiképzett magyar geográfiai elemző dolgozik folyamatosan Budapesten, a Navteq regionális elkötelezettségének és annak a stratégiának megfelelően, amely az egész vállalatra jellemző a térképészeti tevékenységekkel kapcsolatban.

A Navteq azt is bejelentette, hogy piacra dobta a Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát, Magyarországot és Szlovéniát lefedő térképeit, s ezzel egy olyan kiemelkedő funkcionalitású és nagy pontosságú úthálózat-térképet kínál, amely a régió északi részétől, a Balti-tengertől a régió délnyugati pontjáig, az Adriai-tengerig terjed. Az öt országnak – amelyek a régió leggyorsabban fejlődő gazdaságait képviselik - összesen 67 millió lakosa van, és több mint egymillió kilométernyi úthálózattal rendelkezik, amelyen a gépjárművezetők mostantól a NAVTEQ kiváló minőségű térképei segítségével navigálhatnak. Továbbá: 37 város és körzete szerepel a Navteq által “Legmagasabb Lefedettség”-ként  („Detailed Coverage”) definiált szinten, amely azt jelenti, hogy a térképek valamennyi utat tartalmazzák, és ezen felül azokat az egyes útszakaszokhoz rendelt, a közlekedés szempontjából lényeges tulajdonságokat is, amelyeket a Navteq szakemberei az utakat járva folyamatosan ellenőriznek és hagynak jóvá.A Navteq térképei Albánia, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia úthálózatát is tartalmazzák.

További  bejelentés: Entry Map néven az eddig kapható navigációs Navteq térképéhez a cég új csomagot dob piacra. A térkép alapvetően a közúti hálózattal kapcsolatos adatokat tartalmazza. Az Entry Map térképet térinformatikai (GIS) alkalmazásokhoz, flottamenedzsment szolgáltatásokhoz, illetve vezeték nélküli és internetes helymeghatározással kapcsolatos alkalmazásokhoz fejlesztették ki, megfelel a Navteq térképeknél használt szabványos formátumnak. Az Entry Map révén a felhasználók egy alkalmazáson belül tehetnek szert a térképadatok széleskörű és globális adatbázisára. Megjeleníthetik aktuális helyzetüket, és a rendelkezésre álló úthálózaton útvonalat tervezhetnek a térkép-megjelenítési, helymeghatározási és fordított irányú helymeghatározási funkcióval rendelkező alkalmazásokkal.

A sajtótájékoztatón további információk is napvilágot láttak. A Navteq 600 földrajzi adatokat vizsgáló szakembere közül jelenleg hat dolgozik Magyarországon. Az idei eredmények/tervek között találjuk Budapest teljes lefedettsége mellett részletes navigációs térkép elkészítésétaz 50 ezer lakosnál nagyobb magyarországi városokról, illetve további hazai világörökségi területekről (Tokaj, Hortobágy, Pécs,Pannonhalma, Fertőtáj, Aggtelek, Hollókő).

Kulcsszavak: Navteq Geometria GPS +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50