Milyen szűrőt vegyünk DSLR gépünkhöz?

Széles Csongor, 2007. június 26. 13:55

Többen megkérdezték tőlünk: milyen szűrőt érdemes vásárolni DSLR fényképezőgéphez. Az alábbi legnépszerűbb szűrőket bemutató rövid áttekintés talán segíteni fog tiszta vizet önteni a pohárba.

A kérdésre azonban egyszerű válasz nem adható, hiszen attól függ, hogy milyen típusú fotókat készítünk a leginkább, milyen objektívekkel rendelkezünk, mennyit szánnánk rá és mennyi időnk van a számítógépes utómunkálatokra.

Általánosan azonban a kötelező kategóriába tartozik az UV szűrő és a polár szűrő. Sokan használnak még ND gradiens szürkeszűrőt vagy ND semleges szürkeszűrőt. Nézzük meg röviden, hogy melyiket mire lehet használni.

Polár szűrő

A polár szűrők megváltoztatják a fényképezőgép által kapott fény beesési szögét, így például remekül használható a víz- vagy egyéb felületen visszacsillanó fények kiküszöbölésére, segítségével a beverést is korlátozhatjuk, valamint bizonyos színeket kihangsúlyozhatunk. A polár szűrővel mélykék eget varázsolhatunk, vagy lefényképezhetjük a szabadtéri medence vízében úszkáló aranyhalakat.

Ennek köszönhetően a polár szűrő kötelező kellék a tájfotósok eszköztárában, de az utazók is szívesen használják. Polár szűrőt inkább nagy látószögű objektíveinkre érdemes vásárolni, hiszen ezek egy-két fényértéket elvesznek az objektívtől, így főleg a hosszabb teleobjektíveken szinte használhatatlanná válik, hiszen hosszabb záridőt kell beállítani. Ára jóval magasabb az UV szűrőkénél.

UV szűrő

Az UV szűrőket a legtöbben a frontlencse védelme érdekében használják, így ha véletlenül meg is karcolódik az üveg, nem kell eldobnunk drágán vett objektívünket. A minőségi objektívek bizony nagyon drágák és minden fényképésznek borsódzik a háta a megkarcolt frontlencse hallatán. Az UV szűrők viszonylag olcsók, ezért nem kell rajta spórolni, hiszen komoly költségektől is megmenthet bennünket.

A filmes fényképezőgépeket használók számára plusz haszonnal is jár, hiszen az UV szűrő ultraibolya sugarakat is távol tartja. A digitális fényképezőgépek többsége képes szűrni az ultraibolya és infravörös sugarakat. Vásárlás előtt érdemes több szűrőt is megnézni, mert a minőségük eléggé változó. Itt is a drágább a jobb elve érvényesül, a drágább objektívekre érdemesebb a jobbat és drágábbat beszerezni. Az UV szűrő helyett skylight szűrőt is használhatunk.

ND átmenetes szürkeszűrő


Ha a tökéletes felhőkkel díszített gyönyörű tájról készített felvételünkön bosszankodva vettük észre, hogy bár minden tökéletesre sikerült, az égboltot azonban túlexponláltuk, nos akkor megérett az idő, hogy megfontoljuk az átmenetes szürkeszűrő vásárlását. Ezek a szűrők a napszemüvegekhez hasonlíthatóak, amelyek lencséjének felső része sötétebb az alsónál. A szűrő felső része kevesebb fényt ereszt át, mint az alsó, a kettő közötti különbség általában 1-3 fényérték között szokott lenni. Az átmenetes szűrő lehetővé teszi, hogy a tájképeken a világos égboltot és a sötét földet megfelelően kiexponáljuk, anélkül, hogy az égbolt beégne és a táj sötét maradna.

Az ND átmenetes szűrőket kizárólag tájfotózásra, vagy kreatív kísérletezésre ajánlják, ugyanakkor tudni kell, hogy az olcsóbb objektíveken, a zoomoláskor elforduló frontlencse miatt használata szinte lehetetlen, de legalábbis meglehetősen idegesítő lehet. Fix fókusztávú objektíveknél ez a probléma nem merül fel. Tájfotósoknak ajánlott.

ND szürkeszűrő

Kültéri fotózáskor a túl erős fény miatt szinte lehetetlen megfelelően exponálni. Ha nagy blendenyílással és erős napsütésben fotózunk, akkor az ND szürkeszűrő hasznos kellék lehet, hiszen egyenletesen szabályozza a fényképezőgépbe érkező fény mennyiségét, így például nagy látószögű objektívvel is megfelelően kis mélységélességgel fényképezhetünk.

 Az ND szürkeszűrőt erős fényben való nagy blendével vagy hosszú záridővel való fényképezésre ajánljuk. Ezt a hatást ki lehet kísérletezni polár szűrővel is, amely azonban esetenként nem kívánt módon megváltoztathatja a színeket vagy a tükröződéseket is.

Kulcsszavak: fotó

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14