Vaku nélkül is lát a sötétben az új Kodak szenzor

Széles Csongor, 2007. június 14. 14:02

A világ legnagyobb fotográfiai film gyártója azt állítja, hogy a digitális technológiában is hatalmasat fejlesztett: olyan technológiát dolgozott ki, amely jelentősen megnöveli a képérzékelő fényérzékenységét, így nemsokára letehetjük a vakut.

A Kodak az analóg fotóipar elnépszerűtlenedésével azonos tempóban igyekezett átváltani a digitális technológiára. A Kodak számos olyan találmányt és fejlesztést mondhat magáénak, amelyet előszeretettel használnak más gyártók is, így a költséges digitalizációs procedúra lassan, de biztosan meg fog térülni - állítja a gyártó. Az idei évben a különböző jogdíjakból származó közel 250 millió dollár bevételre számít a Kodak.

"Az a tervünk, hogy a laborokból kilépjünk végre az utcákra is" - mondta Chris McNiffe, a Kodak vezérigazgatója.

Az elemzők kissé szkeptikusan fogadták a Kodak merész kijelentését, ráadásul a gyártó nem részletezte, hogy milyen szabadalmakat kíván felhasználni. A jogdíjakból befolyó összegek az elemzők szerint "lassú bevételnek" számítanak, és ahhoz, hogy valamelyik gyártó komoly a piaci pozícióhoz jusson, vagy innovatív megoldásokkal vagy intellektuális tulajdonnal kell körülbástyáznia magát. Az alapok nem hiányoznak a Kodaknál sem.

A Kodak azt állítja, hogy az új technológia a mostani Kodak digitális képfeldolgozó megoldásait fejleszti tovább. Jelenleg szinte minden képérzékelő a Kodak laboratóriumában dolgozó Bryce Bayer által 1976-ban kidolgozott algoritmust használja a piros, zöld és kék pixelek elrendezésére. A Bayer módszer során a fél pixelben mindig a zöld színt rögzítik, míg a másik fél pixelben pedig a piros vagy a kék színeket.

Expozíció után a szoftver felépíti a végső kép pixeleinek teljes értékű színjelét. A Kodak újítása az, hogy teljes pixelt biztosít a képérzékelő tömbjét alkotó zöld, piros és kék elemek számára, így kedvezőtlen fényviszonyok között is megfelelő fénymennyiséget képes rögzíteni a szenzoron.

A gyártók a következő évben kaphatják meg az új Kodak képérzékelők mintapéldányait, de McNiffe vezérigazgató nem tudta megmondani, mikorra kerül a forradalmi fejlesztés a boltokba.

Christopher Chute, piacelemző szerint "Természetesen mindig van esély a sikerre, de egyelőre ez egy hiszem-ha-látom dolog"... Hát remélhetőleg nem kell sokat várni a csodára...

 

forrás: http://news.yahoo.com/s/nm/20070614/tc_nm/kodak_sensors_dc

Kulcsszavak: fotó kamera Kodak

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50