Tíz hasznos tanács tájképek fényképezésére

Széles Csongor, 2007. január 16. 15:36
Előfordult már, hogy a gyönyörű tájról készített fénykép nem úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna? A gyönyörűség sokszor bizony bosszúságba fordul át. Tíz pontban összeszedtük, hogy mire kell figyelnie a tudatosabb tájfényképésznek.
1. Válasszunk megfelelő objektívet

Tájképek készítésére a bevett gyakorlat szerint a nagylátószögű objektívek a legalkalmasabbak, hiszen ezekkel nagyobb teret foghatunk be. A változatosság kedvéért azonban nem árt egy teleobjektívet is előkészíteni, néha ugyanis a tájképben nem csupán a tér jelenti az igazi látványt, hanem a részletek is nagyon megkapóak. Erre a célra egy 300mm-es objektív tökéletesen megfelel. Kísérletezni kell, a látvány a lényeg!

2. Komponáljuk meg a képet

Hagyományosan az aranymetszést tartják a fényképek leghálásabb kompozíciós elvének. Ennek az a lényege, hogy a kép kilenc egyenlő cellára osztható fel. Egyes digitális fényképezőgépeken be is kapcsolható ez a rács. A hagyományos kompozíciós elv szerint a vonalakat a rácsozat vonalai mentén helyezzük el. Például a horizont vonalát ne úgy helyezzük el, hogy az a képet elfelezze, hanem úgy, hogy vagy a felső vagy az alsó harmad vonalán húzódjon végig. Így kiegyensúlyozottabb lesz a kép. Ugyanúgy érdekes a folyók "S" vonala, valamint az átlós szerkesztés is. Mindig vegyük figyelembe a táj adottságait, és ahhoz igazítsuk a kompozíciót!

3. Keltsünk érdeklődést

Az előtérben elhelyezett tárgy vagy emberalak érdekesebbé teszi a tájképet. Ennek két haszna is van: megragadja a figyelmet és a teret is jobban érzékelteti.

4. Éles képek

Használjunk szűk blendét és hosszabb záridőt. Ennek köszönhetően a távolban lévő formák is élesek lesznek. Digitális SLR gépeknél használhatjuk az A-DEP beállítást, ilyenkor az objektívet állítsuk autófókuszra.

5. Helyes expozíció

A tájfényképészet komoly kihívást jelent a fényképezőgépek számára, ugyanis az égbolt a legtöbbször túl világos, a domborzat pedig a legtöbbször túl sötét. Ilyenkor lehetőség szerint gradiens szűrőt kell használni, ha meg akarjuk spórolni az utómunkálatokra fordított időt. Így kiegyenlíthetjük a különböző fényviszonyokat. A polár szűrőt is kipróbálhatjuk ilyenkor, szintén jó szolgálatot tehet.

6. Mikor fotózzunk?

A napszak talán az egyik legfontosabb tényező a tájképek fényképezésében. A legjobb tájképek legtöbbje korán reggel vagy este készült. Ilyenkor a reggeli köd vagy a gyönyörű naplemente is lencsevégre kapható. Azonban napközben is nagyon hatásos, drámai felvételek készíthetők főleg vihar előtt.

7. Használjuk ki a fényt

Figyeljük meg, hogy honnan süt a nap! Sokkal érdekesebb a látvány, ha a napfény oldalról világítja meg a tájat, hiszen az így kirajzolódó árnyékok sejtelmesebbé tehetik a fényképeinket.

8. Stabilan kell tartani a fényképezőgépet

Az éles képek előfeltétele a stabilan tartott fényképezőgép. Ahogy az előbb említettük, a legtöbbször kis blendével és hosszú záridővel fotózzunk. Ilyenkor az állvány használata elengedhetetlen, hisz e nélkül jobbára csak bemozdult, elkent felvételek készíthetők. Ha nincs kéznél állvány, támasszuk a fényképezőgépet egy épülethez, fatörzshöz, stb. ezzel jó fényben elkerülhetjük a kép bemozdulását.

9. Keressük meg a legjobb helyeket

Próbáljuk megismerni a terepet. Nem árt hosszabb sétát tenni a helyszínen, de ha erre nincs idő, akkor az öt perces séta is sokkal jobb a semminél, hiszen egy jobb perspektíva szinte megfizethetetlen látványt nyújthat.

10. Tegyük hangulatossá a tájképet

Igyekezzünk kihasználni a fekete-fehér fénykép adta lehetőségeket is. Ezzel változatosabbá tehetjük fényképeinket, ráadásul a fekete-fehér felvételek mindig nagyobb drámaiságot sugallnak. Bátran készítsünk a színes felvételek mellett fekete-fehéreket is. A látvány mindig magáért beszél.

forrás: http://www.cameras.co.uk/html/landscape-photography.cfm
Kulcsszavak: fotó kamera

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50