A Nokia mobiltévé-szabványát támogatja az EU

Milkovits Gábor, 2007. július 18. 18:43

Ahogyan az várható volt, az Európai Bizottság honlapján megjelent hivatalos közleményében a Nokia által fejlesztett DVB-H egységes mobiltelevíziós szabvánnyá tétele mellett foglalt állást.

A kommüniké szerint a már 17 Uniós tagállamban alkalmazott DVB-H technológia a legesélyesebb jelölt Európában, márpedig az egységes szabvány elfogadása alapvető feltétele a mobiltévé sikerének a kontinensen. Az is a DVB-H mellett szól, hogy kifejlesztésére közel 40 millió eurót költöttek az EB kutatási-fejlesztési alapjából. Viviane Reding, az Európai Bizottság Távközlési és Informatikai Biztosa márciusban a hannoveri CeBIT kiállításon fel is szólította a piaci szereplőket az egységes mobiltelevíziós szabvány elfogadására, amihez nyárig adott nekik határidőt. Így a most kiadott közleménnyel gyakorlatilag eldőlt a kérdés, habár az is szerepel a szövegben, hogy az EB továbbra is vizsgálja a helyzetet, és csak jövőre hoz végleges döntést, amelyben ha szükséges, kötelező szabvánnyá teszi a DVB-H-t. A ’90-es években a bizottság ugyanígy cselekedett a mobiltelefonos GSM platform esetében, és az azóta elért fejlődés messzemenően őket igazolta.

A rivális szabványokat fejlesztő Qualcomm és számos dél-koreai vállalat csalódottságát fejezte ki az EB közleménye miatt. A Qualcomm alelnöke szerint például nem az egységes szabvány, hanem sokkal inkább a hozzáférhető frekvenciák hiánya hátráltatja a mobiltelefonos televíziózás elterjedését. Jelenleg az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és Kína mind-mind saját technológiát támogatnak, egyedül a DVB-H van jelen több országban, így az EU 17 tagállamán kívül Indiában és Vietnamban, míg Malajzia, a Fülöp-szigetek és Indonézia idén indítanak ilyen szolgáltatást. Az EB jövő évi kedvező határozata esetén a DVB-H ugyanúgy világelsőségre törhet, mint a mobiltelefonoknál a GSM platform.

Kulcsszavak: Nokia EU mobiltévé

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50