Megdőlt a relativitáselmélet?

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 16. 14:58

Két német fizikusnak állításuk szerint sikerült egy energiával felruházott foton részecskét a fénysebességnél gyorsabban eljuttatnia egyik pontból a másikba.

A brit Telegraph értesülése szerint Dr. Günther Nimtz és Dr. Alfons Stahlhofen a Koblenzi Egyetemen úgynevezett mikrohullámú fotonokat, vagyis energiával felruházott fényrészecskéket jutatott el egy prizmáról egy egy méterrel távolabb elhelyezett másik prizmára, a fénysebességnél gyorsabban. Einstein relativitáselméletének viszont éppen az az egyik sarokköve, hogy a fénynél gyorsabb sebesség eléréséhez bárminek végtelen energiára van szüksége.

A tudósok szub-atomi részecskékkel folytatott kvantum csatorna kísérletek során jutottak a felfedezésre. Az tudományos körökben eddig is köztudott volt, hogy az ilyen részecskék speciális körülmények között hajlamosak felrúgni nemcsak a newtoni, hanem a modern fizika törvényeit is, ám Dr. Nimtz sajtónyilatkozata szerint ez az első eset, hogy empirikus módon sikerült áthágni az einsteini relativitáselmélet szabályait. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy holnapután fénysebességnél gyorsabb űrhajókon száguldozunk, és előbb odaérünk valahová, mint ahogy elindultunk.

Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59