Wikipédia - Ki mit ír át?

MTI Sajtóadatbank, 2007. augusztus 17. 08:48

Az internetes enciklopédia, a Wikipédia szabadon szerkeszthető, amivel a CIA-tól a Vatikánon át a multinacionális vállalatokig sokan élnek - írja a Wired című amerikai lap.

Virgil Griffith, a California Institute of Technology munkatársa kifejlesztette a "wikiscanner"-nek keresztelt készüléket, amely kimutatja, hogy a világhálón lévő elektronikus enciklopédia címszavain milyen számítógépről hajtottak végre módosítást.

Ezek szerint a CIA, az amerikai hírszerző ügynökség egyik számítógépéről módosították a Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnökről szóló bejegyzést. Számos kritikai megjegyzés éri a politika és a vallás területét, amit az érintettek nem jól viselnek. Egy Vatikánban található gépről az ír függetlenségi mozgalom, a Sinn Féin vezetőjére, Gerry Adamsre vonatkozó cikket módosították. A szcientológiai egyház gépe pedig eltávolította az összes bíráló megjegyzést, ami rájuk vonatkozott.

A Dell nevű számítógépgyártó cég komputeréről törölték a vállalatot bíráló megjegyzéseket, az FBI a Guantánamón fogva tartottak miatt érkező kritikát törölte. A Texaco amerikai olajkonszern gépéről a biodízelre vonatkozó megjegyzéseket irtották ki, a Microsoft gépéről pedig az Xbox nevű játékgépet bíráló bejegyzéseket semmisítették meg.

Griffith gépe tehát azt meg tudja mutatni, hol van az a gép, ahonnan módosították az enciklopédia szócikkét, arra azonban a Wikiscanner sem képes, hogy kiderítse: ki volt az, aki törölte, vagy átírta az adott szöveget.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50